Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hlavní cenu Ekofilmu získal britsko-německý snímek Království lesa

Hlavní Velkou cenu 37. ročníku festivalu Ekofilm o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví získal v sobotu v Českém Krumlově snímek Království lesa od režiséra Jana Hafta. Film vybrala porota z celkem 59 soutěžních snímků.

Vítězný film vypráví o přírodě v evropských pralesích a porota z něj byla velmi nadšená.

Slavnostní zakončení festivalu se odehrálo v Městském divadle a ceny se udělovaly v 11 kategoriích. Další ocenění udělili sami diváci. Zvláštní cenu mezinárodní poroty dostal německý snímek Nečekaně chytrá zvířata, od Georga Graffena. Cenu od studentské poroty pak získali čeští režiséři Ladislav Miko a Ivan Stříteský za snímek Silva Gabreta - Jak se rodí šumavský horský les.

Divákům se nejvíce líbil film z české produkce Když kámen promluví. Portrét herce Jaroslava Duška, který v posledních letech provází festivalem, natočil Viliam Poltikovič.

Festival Ekofilm, jehož hlavním mottem byl Mezinárodní rok lesů, vyhlášený OSN, navštívilo na sedm tisíc diváků. Projekce se během týdne konaly kromě Českých Budějovic také v Třeboni, Českém Krumlově a v Kinobusu Ekofilmu.

“Filmy posuzovala šestičlenná porota a letos byla velmi zajímavá, neboť jsme v ní měli amerického potápěče a ekologa Williama Parkse, novozélandského režiséra Ilju Ruppeldta, architekta Osamu Okamuru, Dagmar Rajčanovou, organizátorku slovenského festivalu Envirofilm, prezidentku Ecomove International Alici Aronovou a filmového producenta a publicistu Davida Prudkého,“ uvedl mluvčí Ekofilmu Pavel Sladký.

Autor: René Kekely, Mediafax
Foto: EKO FILM

Čtěte také: Do Budějc opět zavítá Ekofilm

Štítky les, festival, režisér, Český Krumlov, Ladislav Miko, Ivan Stříteský, kulturní dědictví, Jaroslav Dušek, Viliam Poltikovič, OSN, Mezinárodní rok lesů, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní cenu Ekofilmu získal britsko-německý snímek Království lesa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.