Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Mel Gibson chtěl spáchat sebevraždu, nutil policistu, aby po něm střílel

Slavný hollywoodský herec Mel Gibson se před časem pokusil o sebevraždu, informuje ve čtvrtek webový portál deníku The Daily Telegraph. Ze světa chtěl odejít vskutku výstředním způsobem: na policistu židovského původu vykřikoval antisemitské urážky, aby ho vyprovokoval ke střelbě.

Chuť k životu přešla herce před čtyřmi lety. Vedla ho k tomu skutečnost, že jej po 26 letech opustila manželka. Když se Gibson vrátil z natáčení domů do Los Angeles, zjistil, že jeho žena a sedm dětí jsou pryč.
Krátce na to jej zastavila policejní hlídka za řízení v opilosti. Gibson začal policistu Jamese Meeho provokovat a mimo jiné prohlásil, že "Židé jsou zodpovědní za všechny války na světě".
Gibsonův blízký přítel, hollywoodský scénárista Peter Biskind, vysvětlil, že nadávky nebyly projevem hercovy nesnášenlivosti. 
Strážce zákona chtěl Gibson vystresovat a rozzuřit natolik, aby se chopil zbraně a vystřelil po něm "kulku z milosti".
"Měl tehdy pocit, že jako lidská bytost úplně zklamal," řekl Biskind časopisu Vanity Fair. "Nemyslím si, že by byl antisemita. 
Podle mého názoru se snažil toho člověka vydráždit, aby vytáhl zbraň a zastřelil ho." Podle Biskinda se Gibson krátce předtím po společné večeři s přáteli se všemi rozloučil. "Věřím, že té noci to znamenalo sbohem," dodal scénárista.
Incident skončil pro Gibsona nejen veřejnou ostudou, ale vedl i k postupnému úpadku jeho kariéry. Hollywoodská celebrita dostala za svůj nezdařený sebevražedný pokus tříletou podmínku, nastoupila odvykací program a začala docházet na skupinová sezení pro osoby závislé na alkoholu.
Gibson se pokusil o to, čemu se v odborných kruzích říká "death by cop" nebo "suicide by cop" (volně přeloženo sebevražda rukou policisty). Tento jev experti studují teprve krátce, jeho koncepce však byla známa již starým Římanům. Ve Spojených státech je tento druh odchodu ze světa poslední dobou čím dál častější.
Formálně jde vždy o vraždu, byť vyprovokovanou. Popis fenoménu a základní informace o něm lze získat na webu založeném americkou expertkou na tuto problematiku Rebeccou Stincelliovou (www.suicidebycop.com).
Mel Gibson se narodil ve Spojených státech, ale od 12 let vyrůstal v Austrálii. Na stříbrné plátno pronikl v roce 1979, 
kdy vznikl první díl akčního sci-fi snímku Šílený Max, z kterého se stal brzy kultovní snímek svého žánru. Od 90. let je plnokrevnou hollywoodskou hvězdou, na svém kontě má mimo jiné i oscarový film Statečné srdce. Loni v lednu se představil v akčním filmu Na hraně temnoty.
Kromě herectví se Gibson věnuje i režii. V roce 2004 natočil film Umučení Krista, výpravný historický snímek o Ježíšových posledních dnech. Naturalistické zpodobnění biblických událostí překvapilo svou neskrývanou krutostí a surovostí. Jeho dalším filmem byl snímek Apocalypto (2006).
Autor: Alina Holušová

Štítky Mel Gibson, sebevražda, herec, The Daily Telegraph, film, Peter Biskind, USA, Los Angeles, Statečné srdce, Austrálie, Vanity Fair, Apocalypto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mel Gibson chtěl spáchat sebevraždu, nutil policistu, aby po něm střílel  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.