Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Noční vycházky mohou být sondou do minulosti

Víte, jaký sport byl za první republiky v Budějcích nejoblíbenější? Na jaké kulturní akce tehdy lidé vyráželi? Pokud vás odpovědi na tyto otázky zajímají, měli byste vyrazit alespoň na jednu z tradičních vycházek za letních úplňků, které pořádá Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích.

„Vycházky jsou plánovány od jedné hodiny po neurčito. První, která se konala 12. července, trvala cirka do půl jedenácté. Dle zájmu a dotazů návštěvníků,“ zmínila Hana Švejkarová, vedoucí oddělení programů a propagace Jihočeského muzea.

Na první procházce se návštěvníci dozvěděli zajímavosti o hostincích a restauracích, které se v centru města nacházely před rokem 1989. Další vycházka (10. srpna) se bude týkat ulic města - zaniklých, stávajících i nerealizovaných. V úterý 9. září se pak lidé vydají po stopách kultury a sportu za první republiky. Vychází se vždy ve 20.30 hodin.

Společně s muzeem se na akci podílí také Pohádkové království. „Spolupráce byla navázána již při realizaci první vycházky. Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích zajišťuje odborný komentář pracovníků muzea a spolupracujících organizací včetně témat vycházek. V letošním roce se Pohádkové království přidává s tématy vycházek po úplňku, zajišťuje prezentaci společné akce a prodej vstupenek,“ uvedla Švejkarová.

Že se na vycházku nedostanete? A zajímá vás tedy, jaké sporty měli Budějčáci nejraději? Dobrá, my vám to prozradíme... „Jednalo se o fotbal, který byl v Budějcích typickým sportem a existoval pod hlavičkou Slavoj České Budějovice. Dále zde měla tradici i atletika. Budějovice byly průkopníky hokeje, koncem 20. let se zde hrála první liga pod hlavičkou AC Stadion České Budějovice,“ řekla Hana Švejkarová z Jihočeského muzea.

Štítky vycházka, České Budějovice, historie, minulost, muzeum, sport, První republika, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, kulturní akce, kosmická sonda, Madeta Motor České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noční vycházky mohou být sondou do minulosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.