Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Padla první klapka, Troška začal točit Babovřesky

Malebná vesnička Dobčice na Českobudějovicku ožila v úterý 22. května čilým ruchem. Náves ve stylu selského baroka obsadili filmaři a v čele s režisérem Zdeňkem Troškou začali točit letní komedii Babovřesky, která se objeví na plátnech kin na jaře příštího roku. Když krátce před půl devátou ráno za účasti Budějcké Drbny padla první klapka, před jedno místní stavení přijel bílý fiat...

„Zvedni ten mikrofon vejš... tak tak tak... můžeš!“ znělo z úst Zdeňka Trošky, režiséra několika úspěšných českých filmů. Z auta vystupuje muž s výrazně potetovanou rukou. Lukáše Langmajera autoři nového snímku obsadili do role mladého faráře. Jeho věk a nekřesťanské jméno, které Zdeněk Troška nechce prozradit, podle scénáře nemůže skousnout sedm drben, které chodí do kostela v Babovřeskách.

Po zkušebním záběru jdou filmaři na to. „Připravíme se na ostrou. – Takže poprosím klid, nechodit, nejezdit... – Kamera! – Zvuk jede! – Ticho, klid! – Jedenáct jedna poprvé... – AKCE!!!“ je slyšet z placu. „Dobrý den, přeju!“ zdraví Langmajer báby, které na něj budou po sestříhání filmu nevěřícně civět. „Pojď ještě jednou,“ nabádá sympatického herce Troška.

„Akce! – Haf, haf!“ dá o sobě při Langmajerově opětovném pozdravu vědět dobčický pes. „To bereme, jsme na vesnici, ne?“ raduje se Zdeněk Troška z improvizovaného doprovodu, který nečekaně okořenil záběr. „Ale ten pes štěknul přesně do slova ´dobrý´!“ reaguje na režisérovu spokojenost jeden z členů štábu. „Hoďte pejskovi otrávenýho buřta, jdeme znovu,“ směje se Troška a zanedlouho tuto scénu uzavírá: „STOP! Ano... máme, obraz jedenáct, další...“ Na scénu přichází i herečka Jana Altmannová, která čile pobíhá po návsi s kastrůlkem v ruce.

Sledovat filmaře je pro každého nezainteresovaného pozorovatele velký zážitek. Ač se v průběhu úterního dopoledne, které Budějcká Drbna v Dobčicích strávila, našlo jen málo chvilek, kdy měli tvůrci a herci chvilku volného času, dokázala alespoň krátce vyzpovídat režiséra Zdeňka Trošku i herce Lukáše Langmajera.

„Dneska jsme začali natáčet v této půvabné jihočeské vesničce. Pán Bůh nás miloval – jak to ráno vypadalo zataženě, nakonec se slunce umoudřilo a svítí nám, tak doufám, že budeme mít hezké obrázky,“ zvedl Zdeněk Troška hlavu k obloze a vzápětí přiblížil děj právě připravované komedie. „Příjezd mladého faráře do vsi je jenom jeden z kamínků mozaiky. Film je celý o jednom nedorozumění, které drby a pomluvy nafouknou do obrovských rozměrů.“

Film se jmenuje ´Babovřesky, hříšná ves´ s podtitulem ´Z dopisu venkovské drbny´. Jak tento název vznikl? „Babovřesky je přesmyčka obce Žabovřesky. Tam řvou žáby, v Babovřeskách zase báby, které hubu nezavřou,“ vysvětluje Troška. „Nečerpal jsem ze žádného konkrétního případu drben. Všechny ženský na každý vesnici či městečku jsou stejný. Je tedy jedno, kde budeme točit. Staré babky sedí před barákem, hlídají každého a úplně všechno, ať je to v socialismu nebo v naší prvobytně pospolné demokratické společnosti,“ říká režisér, jenž na Budějcku točí už svůj jedenadvacátý filmový počin.

Roli hlavní univerzální drbny v Babovřeskách obsadí Jana Synková, herečka pražského Studia Ypsilon. „A kolem sebe bude mít skvělý soubor dalších bab. Myslím, že se nám povedl, bude se vám líbit,“ usmívá se Troška, jehož mimo jiné také uchvátilo prostředí, kde se natáčí. „Dobčice, Horní Chrášťany, Pištín, Záboří... to jsou prostě místa, která by ani barrandovští kulisáci nepostavili,“ dodává.

Příběh snímku Babovřesky bude podle tvůrců vedený v letní bláznivé nadsázce a atmosféře podobné úspěšné Troškově trilogii Slunce, seno... Možnost točit takový film využil představitel faráře Lukáš Langmajer bez jakéhokoliv váhání. „Nabídka od Zdeňka Trošky, navíc v dnešní době, se neodmítá. Točit letní komedii proto, aby se lidi pobavili, je přece hrozně hezké,“ směje se Langmajer, který se do jižních Čech vrací po několika letech. V minulosti totiž působil v Jihočeském divadle. „Jsem hrozně rád, že se sem jenom vracím, že nejsem z Budějovic. Nechci, aby to vyznělo tak, že nejsem vděčný za možnost tady působit, ale těší mě tehdejší nabídka jít někam dál,“ tvrdí.

Náves v Dobčicích nezažila natáčení poprvé. Před lety se tady točil film Šelma sedlák. „Bylo to v roce 1987. Já si to sice moc nepamatuji, protože jsem tehdy byla ještě malá, ale místní na to velice rádi vzpomínají,“ řekla Budějcké Drbně obyvatelka Dobčic Marie Reisnerová. Podle ní se místní o natáčení Babovřesk dozvěděli přímo od Zdeňka Trošky. „Přijel sem a začal chodit po návsi kolem baráků. Ve filmu si dokonce má zahrát jedna naše sousedka, ale zatím prý sama o ničem neví,“ uzavřela Reisnerová.

Natáčením filmu Babovřesky budou jihočeské vísky žít až do začátku července. Poprvé by se snímek měl objevit v kinech v březnu roku 2013.

Zdeněk Troška točí novou komedii Babovřesky

Úterý, 22. května 2012, 23:50

Dobčice se můžou pyšnit stavbami typickými pro selské baroko
Troškův tým při práci

Štítky Zdeněk Troška, Dobčice, režisér, Lukáš Langmajer, komedie, Drbna.cz, filmař, film, herec, okres České Budějovice, kino, styl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Padla první klapka, Troška začal točit Babovřesky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.