Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Páteční flámování? Do školy by se v sobotu vstávalo špatně

Zábava, kultura a sport za 1. republiky. Tak zní téma nadcházející vycházky za letního úplňku, která se uskuteční příští úterý 9. září. Povede ji Leoš Nikrmajer, historik Jihočeského muzea, a vypadá to, že je opět na co se těšit.

Téma První republiky je totiž zajímavé a pro skupinku posluchačů to bude jistě poutavá sonda do historie krajského města. Pojďme se podívat na některé zajímavosti, které se lidé dozvědí.

Nejoblíbenějším sportem za 1. republiky byl fotbal. Je rozdíl mezi tehdejšími a dnešními hráči? V samotné hře? Loajalitě? Možná se budete divit, ale rozdíly jsou poměrně velké.

„Ve srovnání s dneškem měla kopaná úplně jiné parametry, ať už se to týká technického a fyzického vybavení a nasazení hráčů, taktiky, svázanosti s jednotlivými posty nebo tréninkové zátěže. Řekl bych, že loajalita k určitému klubu byla daleko více ceněna, než je tomu dneska, a místní fotbalisté byli pouze ryzími amatéry bez finančních odměn. Provázanost klubů s reklamou, velkými firmami a takovým tokem peněz z veřejných rozpočtů jako v současnosti neexistovala,“ zmínil Leoš Nikrmajer.

Nejlepší hráči ve městě se etablovali především z SK České Budějovice. „Neboť tento klub byl několikrát vítězen jihočeské župy a později i mistrem divize českého venkova.“ Důležitými hráči tehdejší doby byl například střední útočník Josef Zeman či útočníci Karel Hebík a Antonín Krátký.

Nejenom fotbalem ale lidé tehdy žili. Jaké rekreační sporty provozovali ve svém volnu? „Pojem rekreační sport neexistoval a specializované sporty se v takovém masovém měřítku jako v dnešní době neprovozovaly, s výjimkou prostných a gymnastických cvičení v rámci Sokola. Jinak část mladé generace za První republiky pěstovala běžné sporty, ať už se jednalo například o plavání, atletiku, fotbal, cyklistiku, tenis, částečně i volejbal, v zimě pak bruslení a lyžování,“ vyjmenoval Leoš Nikrmajer.

Vycházka se bude týkat také kultury a celkově zábavy. Ostatně Budějce byly kulturní metropolí na jihu Čech. Nejrozšířenější lidovou zábavou byl biograf, ve městě hrálo v tomto období celkem pět biografů - Grand, Royal, Elekta, Hvězda a Kotva. „Populárnější než dnes byla návštěva různých zábav nebo divadelních představení, v mnohem masovějším měřítku probíhala spolková činnost,“ dodal Nikrmajer.

Páteční flámy a sobotní vyspávání až do oběda? To mládež za 1. republiky neznala! V sobotu se chodilo do práce a do školy, takže si noční řádění dovolil málokdo. „Tenkrát neexistovaly výraznější mezigenerační rozdíly v pojetí zábavy a kultury jako dneska (snad s výjimkou už zmíněného sportu), kdy mladá generace masově navštěvuje bary nebo podobné podniky s reprodukovanou hudební produkcí. Čili mladí tenkrát chodili rovněž nejraději do biografů, bohatší vrstvy mládeže pak třeba do tanečních vináren nebo varieté s programem.“

Chcete se dozvědět více? Nenechte si procházku s Leošem Nikrmajerem ujít! Sraz bude v úterý ve 20.30 hodin před historickou budovou Jihočeského muzea. „Jde v první řadě o procházku po místech budějcké historie se zastávkami a vyprávěním, nicméně ten program může být v individuálních případech obohacen o různá překvapení,“ zmínil Leoš Nikrmajer, který se po nočních Budějcích prochází rád, pokud k tomu má příležitost.

Soutěž o vstupenky

Dva čtenáři, kteří do neděle správně odpoví na otázku prostřednictvím formuláře a následně budou vylosováni, získají po dvou vstupenkách na úterní vycházku. Lístky do soutěže věnovalo Jihočeské muzeum.

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

SOUTĚŽ SKONČILA

Za První republiky v Budějcích promítalo celkem pět biografů. Správně je tedy možnost C.

Po dvou volných vstupech na úterní vycházku za letního úplňku vyhráli čtenáři Jana Horáčková a Milan Burian. Blahopřejeme!

Foto: Šárka Kotzinová

Štítky vycházka, České Budějovice, historie, minulost, První republika, sport, kultura, muzeum, SK Dynamo České Budějovice, Josef Zeman, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Páteční flámování? Do školy by se v sobotu vstávalo špatně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.