Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Petr Muk: Desky, které byste měli mít ve sbírce

Dokázal punkově zaburácet, „depešácky“ posmutnět, ale i jemně pohladit po duši. Petr Muk byl velmi variabilní zpěvák, o čemž svědčí jeho rozmanitá diskografie. Pojďme se ohlédnout za některými nahrávkami, které byste určitě měli ve sbírce mít, ačkoliv se samozřejmě jedná o výběr ryze subjektivní. Jakou desku si dnes k Petrovým padesátinám pustíte vy?

ČTĚTE TAKÉ: Petr Muk by dnes oslavil padesátiny

Oceán - Dávná zem (1990)

Debutová dlouhohrající deska Oceánu je dodnes nepřekonanou žánrovou klasikou. Roztancovaná, romantická, přesto plná temných a mrazivých písní. Mezi jasné favority patří gradující titulní song Dávná zem, hymnický Čas či kontroverzní Ráchel. Dávná zem je nahrávka, ke které časem našli cestu i mnozí rockoví fanoušci, a to hlavně kvůli specifické a nenapodobitelné atmosféře. Ve své době takřka neuvěřitelné...

 

Oceán - 2 1/2 (1992)

Ačkoliv 2 1/2 považují mnozí fanoušci za třetí řadovou desku Oceánu, jedná se spíše o kompilaci, která zakončila první a nejslavnější období kapely. Důležitá je z toho důvodu, že přináší původní singly a nové verze některých skladeb. Klipy k písním Létám či Aha se dají dodnes vidět v televizi a celkově patří k tomu nejlepšímu, co Oceán kdy natočil. Úžasná nahrávka, která by neměla chybět v diskografii žádného fanouška Petra Muka!

Shalom - Shalom (1992)

Shalom, ve kterém s Petrem figuroval i „oceánský“ Petr Kučera, se na scénu uvedl výborným stejnojmenným debutem. Zvláštní, možná až znepokojivá atmosféra, řada melancholických melodií, plno hitů. Někteří lidé kapelu odepsali kvůli textům a image, přesto se kvalita prosadila a dodnes se nahrávky prodalo obrovské množství. Další velká klasika české hudební scény!

 

Shalom - Olympictures (1993)

Možná kontroverzní nahrávka (respektive minialbum), přesto se jí nedá upřít jednu věc - nabídla dodnes velmi oblíbenou Bon Soir, Mademoiselle Paris, která je samozřejmě z repertoáru Olympicu, jemuž je toto CD věnováno. Bylo by ale příliš krátkozraké zmiňovat jen jednu skladbu, protože i zbytek je zajímavý a letitým skladbám Olympicu dává nový rozměr. Takto by mělo vypadat album coververzí!

 

Petr Muk - Jizvy lásky (2000)

Petrova sólová kariéra je z hlediska kvality poměrně vyrovnaná, takže těžko vypíchnout jen některé nahrávky. Jizvy lásky z roku 2000 obsahují plno opravdu silných momentů, kterým kraluje intimní Tančíš sama. Nádherně emotivní hlas... To se musí slyšet!

 

 

Petr Muk - Muzikál a film (2009)

Při sondě do Petrova hudebního života samozřejmě nemůžeme opomenout i jeho muzikálové aktivity. CD Muzikál a film z roku 2009 je reprezentativním kompletem, který vám naservíruje ty nejlepší okamžiky. Věnujte pozornost například nádherné Stopy z muzikálu Galileo.

 

 

Foto: archiv Oceánu

Štítky Petr Muk, vzpomínka, padesátiny, desky, repertoár, oceán, Olympic, Petr Kučera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Muk: Desky, které byste měli mít ve sbírce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.