Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Svatý Václav je patronem Čech, Švejk zase piva

Páteční volno, které jsme měli díky Vaškovi, si každý náležitě užil. Sluníčko svítilo, a proto se první ročník Dne věží a rozhleden náramně vydařil. Budějčáků sice nepřišlo mnoho, ale každý, kdo se Švejkem putoval městem a šplhal do věží, se dobře bavil.

Krásně oblečené dámy a Švejk pálící salvu obklopen hloučkem lidí udivoval budějcké občany. Akce pod názvem Měsíc věží a rozhleden České republiky, do které se při letošním prvním ročníku zapojilo 76 stejných subjektů po celé zemi, bavila její účastníky.

Po českobudějovických věžích nás provázel nesmrtelný Švejk, jehož vtipné průpovídky přispívaly k dobré náladě. Po vystřelení několika ohluchujících ran jsme se vyšplhali na Radniční věž, na kterou se jen tak každý nepodívá.

„Jsem ráda, že se této události účastním. Počasí nám přeje a z této věže je opravdu nezapomenutelný výhled,“ sdělila Budějcké Drbně Adéla Koutná.

Dále se pokračovalo na Železnou pannu, ale jak jinak se Švejkem, než oklikou. Celou výpravu doprovázeli muzikanti, kteří hezky vyhrávali, hlavně v cukrárnách, restauracích, čajovnách a barech, ve kterých se Švejk se svou družinou cestou občerstvoval.

Ale ne ve všech to bylo „jen pojďte dál, vojáčku!“ Potrefená husa zaklapla Švejkovi dveře před nosem, avšak za rohem potkal krásnou nevěstu s ženichem, a tak si spravil náladu sladkým polibkem.

Další zastávka se konala u Rabenštejnské věže, kam už se Švejk odmítl šplhat, a tak se Budějcká Drbna vypravila spolu s dalšími nadšenci nahoru sama. Tady už byl vstup volný pouze pro prvních deset lidí.

Cesta k poslední z plánovaných vížek, Černé, byla klikatá. Stavělo se na šálek výtečného čaje a na skvělou dvanáctku v Masných krámech, kde Švejk vystřelil salvu a nechal tak na chvíli v klidu popíjející hosty ohluchnout.

Nakonec proběhlo vyhlášení vítězů o nejlepší med a rozdání diplomů těm, kteří poctivě vyšplhali do všech věží. Budějcká Drbna samozřejmě byla mezi nimi.

Celou akci pořádalo pohádkové království a hlavně Marcel Goetz, kterému jsme položili, během upíjení lahodného moku, několik otázek.

Jaký impuls spustil tuto akci?

„Máme světový den bez tabáku, den dětí, den matek, a tak jsme si řekli, proč bychom nemohli mít i den věží a rozhleden, který jsme stanovili na dnešní státní svátek. Také jsme si chtěli prodloužit turistickou sezonu. (směje se) Jinak celkově se projekt Měsíce věží a rozhleden připravuje už přes dva roky a toto je první ročník.“

Projekt se odehrává všude po republice?

„My spolupracujeme se všemi spřízněnými infocentry u nás a do tohoto prvního ročníku se nám podařilo přihlásit 76 rozhleden a věží. Příští rok to snad bude zase ještě víc. Všude, kde se akce odehrává, mají stejně jako my památeční pohled, na který se sbírají razítka s logovtipem.“

Proč nás po českobudějckých věžích provázel zrovna Švejk?

„Přijde nám, že je to jihočeská postava, turista putující touto krásnou krajinou. Prostě sem patří. Také máme kamaráda z Plzně, Přemka Kubištu, který je Švejk jak vystřižený. Tak jsme si řekli, proč ne...“

Den věží a rozhleden 2012 v Budějcích

Neděle, 30. září 2012, 13:00

Ti, co vylezli na všechny věže, dostali diplom
Švejka doprovázeli lidé v dobových kostýmech

Štítky Měsíc věží a rozhleden, Švejk, putování, město, věže, rozhledny, České Budějovice, svatý Václav, rozhledna, Česko, Drbna.cz, Den matek, Mezinárodní den dětí, pivo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatý Václav je patronem Čech, Švejk zase piva  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.