Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tradiční slaměná koleda procházela Plavem

Nebe bez mraků, teplota pod bodem mrazu, ale i přesto se ze všech koutů v obci Plav v sobotu ozývala veselá zavýsknutí a živá dechová hudba, která doprovázela slaměné koledníky dům od domu.

V Plavu vychází slamění mužíci vedení rychtářem v devět hodin ráno. „Než obejdeme celou obec, tak nám to trvá až do pozdního odpoledne. Masopust se u nás drží už asi od roku 1990, ale já chodím v koledě teprve pět let. Je to pro mě pocta,“ řekl Jiří Ribola.

První, jako předvoj, jsou vidět dva židi, kteří jdou od domu k domu a zkoušejí, zda jim někdo otevře. „U nás je tak sto dvacet domů, z toho asi dvacet vynecháme, protože jejich obyvatelé nejsou doma nebo nám nechtějí otevřít. Koledování je opravdu náročné, ale všude, kam jdeme, jsou na nás již nachystáni. Dostaneme něco dobrého, i nějaký ten alkohol na posilněnou. Nesmí se však stát, že by to s ním některý z koledníků přehnal. Nováčci jsou přísně poučeni,“ vyprávěl ještě.

ČTĚTE TAKÉ: Staročeská tradice pořád táhne. Jihočeši žijí masopustním veselím

Rychtář každý rok před masopustem svolává koledu. První oslovuje účastníky z minulých let, potom mají šanci dostat čestné místo v koledě i další mládenci z Plavu. Celkem chodí dvanáct koledníků včetně moučnýho, který vybírá peníze, a spolu s nimi ještě dva židi. Koledu celý den doprovází i řada masek symbolizujících jak časy dávné, tak současné. V Plavu byli vidět dělostřelci, miminko, fotograf, slepice a mnoho dalších.

Poslední dvě kolečka pak proběhnou v místní hospodě. Jedno je pro ty, kteří nebyli zastiženi doma, a druhé pro samotné koledníky. Koledníci pak mají hodinu oddech, aby se připravili na večerní tančení s místními děvčaty.

„U nás se drží tradice, při které se holky vezmou do kola na polku. Každá má již připravené drobáky, které musí za tanec zaplatit. Drobné sypou do talířku, který leží na stolku vedle kapely, a hlídají ho spolu s věnečkem dva z koledy. Pokud se některé dívce podaří věneček ukrást, musíme ho od ní odkoupit zpět,“ prozradil Jiří Ribola.

Letos bylo uděláno kolečko i pro Budějckou Drbnu. Ta Plavským děkuje a těší se na příští rok!

Slaměná koleda v Plavu

Pondělí, 9. února 2015, 17:00

Koledníky mohou být muži všeho věku
Masopust v Plavu

Štítky masopust, masopustní veselí, masopustní rej, Jihočeský kraj, Plav, dům, vánoční koledy, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tradiční slaměná koleda procházela Plavem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.