Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vychází nová kniha o koněspřežce mezi Budějcemi a Lincem

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích vydává v těchto dnech publikaci s názvem Strážní domky a drážní strážníci - Strážní domky a život drážních strážníků na koněspřežní železnici České Budějovice - Linec. Kniha je neprodejná a je na požádání k dispozici v Jihočeském muzeu.

Publikace, kterou zpracoval historik Ivo Hajn, poskytuje nejen informace o vzniku vlastní koněspřežní dráhy z Českých Budějovic do Lince, ale také pojednává o tom, co výstavbě předcházelo, jak probíhala a také jak byla po ukončení provozu koněspřežky značná část její trati přestavěna na parní provoz.

Naleznete zde i historii jednotlivých strážních domků po celé délce trati, vlastní provoz na koněspřežce, na jejích nádražích i jednotlivých stanicích i práci drážních strážníků, jejich každodenní povinnosti, rodinný život v těchto domcích, a to včetně jídelníčku i zajímavých dobových receptů.

Součástí publikace je také katalog všech strážních domků po celé trati koňky od Českých Budějovic do Lince, a to s kompletní dokumentací, mapami, fotografiemi a popisem původního i stávajícího stavu.

Publikace Strážní domky a drážní strážníci - Strážní domky a život drážních strážníků na koněspřežní železnici České Budějovice - Linec vhodně doplňuje novou stálou expozici stejného názvu, umístěnou ve Strážním domku koněspřežky, v národní kulturní památce v Mánesově ulici a vytvořenou v rámci téhož přeshraničního projektu.

Kniha vyšla v rámci příhraničního projektu Muzeum koněspřežky - prostor pro společnou historii, setkání a vzdělávání realizovaného z Operačního programu Cíle 3 Evropská územní spolupráce Rakousko - Česká republika 2007-2013 a z rozpočtu Jihočeského kraje.

Napsala Hana Švejkarová
Foto: www.cestovniinformator.cz

Štítky koněspřežka, koněspřežní železnice, České Budějovice, Linec, kniha, strážní domky, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Muzeum koněspřežky, Rakousko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vychází nová kniha o koněspřežce mezi Budějcemi a Lincem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.