Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Za nádražím vznikne pod zemí kulturní centrum

Celkem 427 metrů čtverečních, čtyři prostorné místnosti, strojovna, sociální zařízení, dva nouzové východy. Tak vypadá momentálně kryt civilní obrany ve Vodní ulici za českobudějovickým nádražím, z něhož bude do několika týdnů kulturní centrum se zkušebnami.

Prostory jsou situovány dál od obytných domů, a tak nebude provoz nikoho rušit. Horší je to ale s parkováním. Parkovací místa tady chybí. Návštěvníci budou tedy muset nechat auto v přilehlých ulicích.

Kryt byl vybudován kolem roku 1985 a město hledalo využití pro tyto prostory už téměř deset let. Kvůli vysokým nákladům na provoz se tedy vhodný nájemník našel až teď. Nájem totiž činí 112 tisíc za rok.

Město kryt nabídlo prostřednictvím Správy domů k pronájmu jako nebytový prostor, přihlásil se však jediný uchazeč, který je ochotný využívat prostory bývalého krytu smysluplně. Je jím držitel titulu Živnostník roku a zároveň provozovatel sítě Zkušebny.com David Vlk.

Ve čtvrtek přijel do Budějc seznámit novináře a zástupce města se svými vizemi. „Představuji si, že zde vybuduji zázemí jak pro kapely, které nemají kde zkoušet, tak zkušebnu třeba divadelní či taneční. Jelikož máme pobočky po celé republice, oslovovali nás zájemci, abychom vytvořili podobné prostory i v Českých Budějovicích. Viděl bych tu rád například uměleckou dílnu nebo cokoliv, co zde veřejnost uvítá a co bude potřeba. Větší sál lze používat i jako promítací místnost. Může to zkrátka sloužit jako multifunkční kulturní centrum,“ říká Vlk a vzápětí dodává, že za možnost realizace tohoto projektu je vděčný především náměstkovi primátora Miroslavu Jochovi, který je patronem projektu.

David Vlk síť Zkušebny.com založil v  roce 2004. „Ze začátku bylo podnikání těžší. To je ale úděl každého začátečníka,“ říká podnikatel, který musel při svých začátcích v podnikání třeba prodat auto, aby se mohl pohnout z místa. „Momentálně máme po celé republice kolem 125 zkušeben. V jižních Čechách vypadá slibně ještě Písek nebo Prachatice,“ dodává ještě Vlk.

Štítky kryt civilní obrany, Vodní ulice, České Budějovice, Zkušebny.com, kulturní dům, David Vlk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za nádražím vznikne pod zemí kulturní centrum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.