Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Miloš Zeman obhájil prezidentský post. Získal přes 2 800 000 hlasů

Česko zná prezidenta pro další prezidentské funkční období. Miloš Zeman obhájil post s náskokem na Jiřího Drahoše přes 160 000 hlasů. Oproti předchozím volbám v roce 2013 získal o více jak 100 000 hlasů více.

Že budou prezidentské volby těsné, se očekávalo. Že budou až tak těsné ale čekali jen největší analytici. Miloš Zeman vedl ihned po začátku sčítání a ani v jednom momentu před sebe svého protějška nepustil. Jiří Drahoš se avšak ukázal jako silný protikandidát.

Po sečtení 99,19 % okrsků vyhrál Miloš Zeman s 2 822 631 hlasy před Jiřím Drahošem o 173 480 hlasů. Zeman získal 51,58 % hlasů, Drahoš 48,41. Bookmakeři tipovali výsledek spíše kolem 53 % - 47 %. „Výsledek voleb byl velmi těsný,“ uvedl ve svém proslovu pro média ve volebním štábu Jiří Drahoš.

Chtěl bych poděkovat všem občanům České republiky, kteří přišli k volbám. Bylo to důležité. Gratuluji vítězi voleb Miloši Zemanovi. Přeji mu do dalších dnů hodně sil a zdraví. Nezvítězili jsme, ale ani neprohráli. Jsem hrozně rád za obrovskou vlnu energie, která se vzedmula v souvislosti s prezidentskými volbami a jsem přesvědčen, že tato energie nezmizí, že zůstane. Slibuji, že energii a naději ponesu i já dále. Neodcházím z veřejného života. Nekončíme, pokračujeme,“ dodal dále Drahoš.

Prezident Miloš Zeman, který oproti druhému kolu v roce 2013 získal o více jak 100 000 hlasů více, vystoupil před svůj štáb s těmito slovy: „Milí moji přátelé, dovolte mi, abych vám všem ze srdce poděkoval za vaši pomoc a podporu při volbě prezidenta České republiky. Nebýt vás, nevyhráli jsme. Chtěl bych poděkovat pražským voličům, kteří mi dali hlas. A samozřejmě chci poděkovat všem voličům v dalších krajích, kde jsem zvítězil. Před pěti lety mi důvěru dalo 2 700 000 voličů. Teď to bylo o sto tisíc voličů více. Jdu do dalších pěti let navíc s důvěrou i těchto občanů a věřím, že jejich důvěru nezklamu. Chtěl bych poděkovat i voličům Jiřího Drahoše, kteří šli k volbám. Vážím si lidí, kteří k volbám přijdou. Závěrem bych chtěl říci jedno poselství. Toto je moje poslední politické vítězství. A za ním už nebude žádná politická porážka. Protože jak dobře víte, prezident má ústavou vymezena pouze dvě pětiletá funkční období a změnu ústavu nehodlám iniciovat. Těším se na pět let plného pracovního nasazení. Budu jezdit mezi občany, setkávat se s nimi a poslouchat jejich názory. Slibuji, že budu pracovat tak, jako jsem pracoval dosud.

Oba kandidáti po svých proslovech zazpívali českou státní hymnu. Jiří Drahoš u mikrofonu, Miloš Zeman jako doprovod zpěváka Daniela Hůlky.

Štítky volby, prezident, Miloš Zeman, Jiří Drahoš, Česko, prezidentské volby, energie, Daniel Hůlka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miloš Zeman obhájil prezidentský post. Získal přes 2 800 000 hlasů  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.