Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Soud zjistil závažné pochybení volební komise. V obci na Písecku přidala hlasy ODS

V Dobevi na Písecku řeší závažný problém spojený s nedávnými volbami do obecního zastupitelstva. Podle Krajského soudu v Českých Budějcích volební komise přičetla kandidátům ODS a nezávislých v obci 200 hlasů, které strana ve skutečnosti nedostala. Jako první na nejspíš úmyslné pochybení komise upozornily Seznam Zprávy.

Stížnost kvůli výsledku voleb podali komunisté Josef Zíka a Josef Charvát, které po sečtení všech hlasů v obci zarazil výsledek občanské demokracie. „Zaujalo nás, že jedna zastupitelka měla 200 hlasů. Přitom bylo volit 209 lidí. Zjišťovali jsme to a minimálně dvacet lidí nám řeklo, že ji nevolili. Což už bylo podivné, proto jsme stížnost podali,“ řekl Seznamu Josef Charvát.

Díky stížnosti na výsledek voleb nakonec soud odhalil chybně přičtené hlasy také u dalších kandidátů. „Navýšení počtů hlasů o sto a dvakrát o padesát svědčí o úmyslné zjevné snaze volební stranu zvýhodnit,“ odůvodnila rozhodnutí soudkyně Věra Balejová.

Obecní zastupitelstvo se tak nakonec sejde v jiném složení než se očekávalo. Po rozhodnutí soudu nebude mít ODS v zastupitelstvu tři zástupce, ale jen dva. Naopak původně zvoleného komunistického zastupitele Josefa Charváta doplní další stranický kolega.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Písek, ODS, KSČM, Dobev, volby, komise, Krajský soud České Budějovice, okres Písek, Josef Charvát, Seznam Zprávy, volební komise

Soud zjistil závažné pochybení volební komise. V obci na Písecku přidala hlasy ODS  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.