Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2020: Je sečteno. ANO na jihu Čech těsně porazilo ODS, třetí jsou Piráti

, aktualizováno 3. října 2020, 20:28

Krajské volby v Jihočeském kraji vyhrálo s těsným náskokem hnutí ANO. Po sečtení všech okrsků je jasné, že porazilo druhou ODS s rozdílem necelého procenta hlasů. Obě strany by měly získat shodně 12 mandátů v zastupitelstvu. Lídr ODS má ovšem více preferenčních hlasů než jeho konkurent o post hejtmana František Konečný (ANO). Kuba nevyloučil, že vzhledem k výsledkům, může být koalice bez hnutí ANO. Třetí jsou Piráti. Do krajského zastupitelstva se nedostala KSČM, SPD ani Trikolora. Volební účast je 39,51 procenta.

"Jsem rád, že jsme vyhráli, pokud to tak tedy je. Výsledek je roztodivný. Bude to strašně těžké složit, protože tam je hodně variant. Chtěli jsme vyhrát, ale zároveň tak, aby šla postavit smysluplná koalice. To první se povedlo, to druhé ne. Respektuji to a my se s tím musíme vypořádat. Martin Kuba tady měl nejsilnější kampaň, takže mu gratuluji k výsledku. Lidi vidí, že za ANO je nějaký kus práce, proto ho volili. Premiér Babiš chodí mezi lidi a baví se s nimi. Dokáže reagovat na reálné situace," sdělil po šesté hodině večerní jihočeský lídr ANO František Konečný a dodal: "Chci být hejtmanem. To chce asi každý z lídrů. Kdybych nechtěl, jinak bych do toho nešel. Není to ale podmínka. Důležité je, aby byla koalice, která funguje." 

O nové koalici hodlá vyjednávat se všemi stranami. "Nemáme žádné mantinely. Jako vítězové asi začneme zvát strany na vyjednávání už dneska. Jako první oslovíme ODS a začneme se bavit postupně. Nepreferujeme nikoho," doplnil Konečný.


Martin Kuba ve volebním štábu.

Velká radost po sečtení čtyř pětin okrsků panovala také ve štábu jihočeské ODS. "V téhle chvíli nás volební výsledek opravňuje začít o tom jednat, o složení koalice. Jsem rád, že volební účast je vyšší než v minulém období. Voliči chtějí dávat najevo svůj názor, to je dobře. Odpovídá to zhruba průměru krajských voleb v jižních Čechách. Pro nás je to zatím velmi dobrý volební výsledek," říkal po sečtení zhruba devadesáti procent okrsků lídr ODS Martin Kuba. Ten se od začátku kampaně netají tím, s kým by o koalici nevyjednával. "Nevyjednávali bychom s KSČM a SPD. Jinak chceme diskutovat se všemi stranami, které jsou demokratické. Pro nás je důležité najít koalici, která bude pracovat."

Kuba dorazil do štábu krátce před 17:00. "Asi ještě kojí," vtipkoval před tím jeden z kandidátů v narážce na Kubova malého syna. Ve štábu se čepuje pivo Carlsberg, slaví se, pije i whisky. Část členů ODS a někteří novináři mají roušky, někteří ne.

Dlouholetý jihočeský hejtman Jan Zahradník dnes řekl, že je to obrovský výsledek a z velké části zásluha Kuby. Kampaň dělala podle něj jihočeská ODS stylem, který za 30 let nezažil. "Takové nasazení jsem neviděl. Martinovi (Kubovi) patří obrovské poděkování," řekl Zahradník.

Piráti na jihu Čech vítají, že propadlo KSČM a SPD

Podle jihočeských Pirátů je největším vítězstvím voleb v kraji, že se do zastupitelstva nedostalo SPD a KSČM. S těmito jedinými dvěma subjekty odmítali Piráti jednat, dodal lídr jihočeské kandidátní listiny Pirátů Lukáš Mareš. Podle něj výsledek nabízí velký koaliční potenciál. "Tím, že se tam nejsou extremisté KSČM a SPD, spolu mohou jednat všechny zbývající strany. Žádné hlasy nebo zastupitelé tím pádem nejsou blokovaní," uvedl Mareš.

Osobně se před volbami vyjádřil proti případné spolupráci Pirátů s ODS. Na občanských demokratech mu vadí především lídr Martin Kuba. "Nemá tady dobrou pověst a spoustu lidí to takhle vnímá. Nicméně řemeslně a finančně dokázal udělat kampaň, která dávala smysl a mandát od voličů získal," řekl Mareš.

Jihočeská ČSSD se nebrání koalici s ODS. Cení si toho, že proti jiným krajům získala v jižních Čechách nadprůměrný výsledek, tedy necelých devět procent hlasů. Sociální demokraty zajímá z krajské agendy zdravotnictví a sociální věci. "Ty roky jsme skutečně odpracovali, i volební kampaň. Jsem moc ráda, že náš výsledek je nad průměrem výsledku sociální demokracie v České republice. Každý by si vždycky představoval výsledek lepší, než kterého dosáhne. Já jsem neočekávala, že takhle těsně bude výsledek ANO a ODS, úspěch u ODS je opravdu překvapivý a myslím si, že se zúročila volební kampaň (ODS), která byla vedena čítankově," řekla hejtmanka Ivana Stráská.

Konečné výsledky v Jihočeském kraji
1. ANO 2011 (18,12 % hlasů)
2. Občanská demokratická strana (17,52 % hlasů)
3. Česká pirátská strana (12,85 % hlasů)
4. TOP 09 a KDU-ČSL - Spol.pro JČ (10,45 % hlasů)
5. Česká strana sociálně demokrat. (8,74 % hlasů)
6. STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ (7,38 % hlasů)
7. JIHOČEŠI 2012 (6,54 % hlasů)


8. Komunistická strana Čech a Moravy (4,77 % hlasů)
9. Svoboda a př. demokracie (SPD) (4,67 % hlasů)
10. Trikolóra hnutí občanů (3,49 % hlasů)
11. Změna 2020 (1,91 % hlasů)

ČTĚTE TAKÉ: Vše podstatné týkající se voleb na jihu Čech

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Tibitanzl | Zdroj zpravodajové Drbny, ČTK

Štítky volby, Jihočeský kraj, zastupitelstvo, ODS, ANO 2011, Martin Kuba, koalice, KSČM, Svoboda a přímá demokracie, Česko, František Konečný, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

DEMENTNÍ strany co se dostaly do kraje házely na KSČM lži a kupčily s hlasy .

Neděle, 4. října 2020, 08:12Odpovědět

VOLBY 2020: Je sečteno. ANO na jihu Čech těsně porazilo ODS, třetí jsou Piráti  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.