Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Viktor Lavička končí jako náměstek pro dopravu

Přesně týden uplynul od březnového jednání zastupitelstva města, v jehož závěru vyšlo najevo, že současný náměstek pro dopravu Viktor Lavička (ANO) pobíral peníze od dopravního podniku, který patří do jeho gesce. I přesto, že Lavička jakékoliv morální pochybení odmítá, dnes oznámil, že ve své pozici náměstka končí.

„Mám dotaz na pana náměstka Lavičku. Chtěl jsem se zeptat, jestli je pravda, že v době, kdy už byl náměstek a měl v gesci dopravní podnik, že pobíral nějaké finance od dopravního podniku? Pokud je to pravda, považuji to za fatální selhání a vyzývám ho k rezignaci na všechny volené i nevolené funkce,“ těmito slovy odstartoval na posledním zastupitelstvu konec svého spolustraníka František Konečný (ANO).

Bouřlivý závěr zastupitelstva. Konečný vyzval Lavičku k rezignaci kvůli penězům z dopravního podniku

Bouřlivý závěr mělo pondělní jednání zastupitelstva města České Budějovice. Bývalý náměstek primátora František Konečný (ANO) vyzval svého spolustraníka a zároveň nástupce na post náměstka pro dopravu Viktora Lavičku (ANO) k odstoupení ze všech...

Lavička Konečného informace potvrdil, uvedl ale, že peníze pobíral za práci, kterou vykonával ve svém volnu. „Jako jediný jsem připravoval aplikaci, která je dneska plně funkční a byl jsem jediný člověk, který byl šéfem produktového týmu, který tuto aplikaci dělal. Pan ředitel mi nabídl, abych na ni dál pracoval a nabídl mi určitou částku za tuto práci. Dělal jsem to po své práci a ve svém volnu. Jakmile jsem tuto aplikaci dokončil, přestal jsem tuto částku pobírat,“ dovysvětlil ještě Lavička. 

Deset tisíc po dobu 14 měsíců

Server idnes.cz v pátek uvedl, že současný náměstek pro dopravu měl za zmiňovanou práci pobírat deset tisíc korun měsíčně po dobu 14 měsíců. Smlouva s dopravním podnikem měla skončit loni v září. 

Lavička se ke zjištěným informacím příliš vyjadřovat nechtěl. Důvodem bylo to, že chtěl nejdříve se všemi podrobnostmi seznámit koaliční partnery. K tomu také došlo dnes ráno před jednáním rady města. Lavička poté v oficiálním vyjádření potvrdil informace o své rezignaci.

Překroucený a manipulativní výrok

„Stále trvám na stanovisku, že se nejedná o porušení žádných právních či morálních norem. Vykonával jsem svou práci, která dopravnímu podniku, a tím i městu, přinesla konkrétní výsledek. Vyvinutá aplikace je funkční, je v této oblasti unikátní a zejména v „covidové“ době se osvědčují její funkce, kdy uživatel může vše vyřešit ve svém mobilním zařízení a nemusí osobně navštěvovat žádná obchodní místa. I přes to, co jsem právě uvedl, jsem dnes na schůzce s koaličními partnery panu primátorovi nabídl svou rezignaci na funkci náměstka, což bylo ze strany pana primátora i partnerů akceptováno. Činím tak i po dohodě se svou rodinou. Dohodli jsme se na postupu předání projektů a dalších mých aktivit tak, abych svou pozici opustil k 16. 4. 2021,“ napsal ve vyjádření Lavička.

Dodal také, že výroky Františka Konečného, který na celou situaci upozornil, byly manipulativní a překroucené. „Gesční náměstek dopravní podnik neřídí, natož aby mu velel, jak to říkal zastupitel Konečný. Dopravní podnik je samostatná akciová společnost, řídí ji představenstvo a dozorčí rada. Představitel města má pouze komunikační a metodickou roli, do fungování společnosti nezasahuje a nemá k tomu vůbec žádné možnosti,“ popsal.

Na závěr svého vyjádření uvedl, že nešel na radnici dělat politika, ale manažera, který chce pro město pracovat. „V tuto chvíli jsem se ale střetl s politickou realitou a nechci nijak omezovat skvěle fungující koalici. Také bych rád dokázal lidem, a především našim voličům, jichž si hluboce vážím, že nelpím na pozicích, a že jsem schopen sebereflexe, a to i v případě, kdy nedošlo k žádnému porušení zákona a mé jednání neznamenalo pro město žádnou újmu,“ napsal.

Lavička uvedl, že se vrací do dopravního podniku na pozici vedoucího obchodu, odkud byl před nástupem na město uvolněn.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Viktor Lavička, František Konečný, zastupitelstvo, dopravní podnik, České Budějovice, dopravní společnost, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Viktor Lavička končí jako náměstek pro dopravu  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.