Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zastupitelé odebrali čestné občanství Zápotockému nebo Noskovi. První ženu ve vesmíru k nim zařadit odmítli

Velkou diskusi vyvolal na dnešním zastupitelstvu bod o odebrání čestného občanství Českých Budějovic Antonínu Zápotockému, Václavu Noskovi, Zdeňkovi Nejedlému a Zdeňkovi Fierlingerovi. Zastupitel Šimon Heller (KDU-ČSL) navrhl, aby bylo občanství odebráno také Valentině Těreškovové. Právě na poslední jmenovanou neměli zastupitelé jednotný názor.

V původním pirátském návrhu byla jména Antonín Zápotocký, Václav Nosek, Zdeněk Nejedlý a Zdeněk Fierlinger. „Chceme tuto neblahou etapu naší historie uzavřít. A jednoznačně dát i touto formou najevo, že osoby, které se podílely nejen na likvidaci demokracie, ale i na politickém teroru padesátých let, si nezaslouží být i nadále umístěni mezi ostatními čestnými občany města,” shrnul předkladatel návrhu Jaroslav Hansal.

Čestné občanství rozhodli zastupitelé odebrat bývalému prezidentovi Antonínu Zápotockému, komunistickému politikovi a ministru vnitra Václavu Noskovi, bývalému ministru školství ze 40. a 50. let minulého století Zdeňku Nejedlému a náměstkovi předsedy vlády z let 1948 až 1953 Zdeňku Fierlingerovi.

Zastupitel Šimon Heller (KDU–ČSL) před jednáním požádal o dodatečné doplnění jména Valentiny Těreškovové. „Těreškovová se dlouhodobě podílí na ruském potažmo sovětském nedemokratickém režimu. Poslankyní Nejvyššího sovětu SSSR respektive Státní dumy je od roku 1966. Je iniciátorkou ústavního návrhu prodloužení mandátu prezidenta Vladimira Putina, který mu umožní zůstat u moci až do roku 2036,“ uvedl v prohlášení Heller.

Právě kvůli Těreškovové se na zastupitelstvu vedla dlouhá debata. Názor zastupitelů na odebrání čestného občanství Českých Budějovic ženě, která byla jako první žena ve Vesmíru, nebyl jednotný.

„S prvními čtyřmi jmény nemám problém. Co se týče této dámy, ona byla velmi populární, dle mé maminky to byla žena, který byla idolem, něco dokázala a nebylo v tom žádné politikum. V tomto případě budu velmi zvažovat, jak budu hlasovat,“ uvedl například zastupitel Viktor Lavička (ANO).

V podstatě stejný názor měl zastupitel za STAN Viktor Vojtko. „V čem se shodujeme jsou ta čtyři jména, která tady zazněla. Kde já osobně mám určitý problém, a nedokážu se jednoznačně vymezit, jestli je to dobře nebo špatně, je Valentina Těreškovová. Je to z jednoho prostého důvodu. Vnímám tam tu symbolickou sílu toho, že to byla první žena ve vesmíru a zatím to převažuje všechna negativa, kterých jsem si vědom,“ uvedl.

Odmítavě se k bodům postavili zastupitelé KSČM. „Před lety jsme hlasovali o odebrání dvou čestných občanství. Zopakuji zásadní body, proč jsme se tehdy hlasování neúčastnili. Ta čestná občanství byla uložena v určité době a určité atmosféře, tedy po osvobození naší vlasti a ještě předtím, co se nyní nazývá komunistickým pučem. Z mého pohledu to ocenění tehdy mělo opodstatnění,“ uvedl Jan Pikous (KSČM). „Vyznamenání dostala paní Těreškovová za určitý akt. Nedostala to za svou politiku nebo angažovanost ve vedení Sovětského svazu. Dostala ho za svůj let do vesmíru. Ten let se udál. Myslím si, že je to dnes už zbytečné. Už jsme dál,“ dodal. 

Pro návrh Pirátů nakonec kladně hlasovalo 38 z 45 přítomných zastupitelů. Odebrat čestné občanství také Valentině Těreškovové ale odmítli. Pro hlasovali jen Šimon Heller (KDU–ČSL), Tomáš Bouzek (TOP 09) a Jan Mádl (Čisté Budějovice). „Plivnuli jsme do tváře všem politickým vězňům v Rusku. Pro mě naprosto nepochopitelné,“ okomentoval rozhodnutí Heller.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky České Budějovice, zastupitelstvo, jednání, čestné občanství, Antonín Zápotocký, Václav Nosek, Valentina Těreškovová, vesmír, Šimon Heller, Zdeněk Fierlinger, Zdeněk Nejedlý, KDU-ČSL, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé odebrali čestné občanství Zápotockému nebo Noskovi. První ženu ve vesmíru k nim zařadit odmítli  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.