Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Kuba: Kvůli vyšším číslům covidu nelze opět brzdit celou společnost

Asociace krajů souhlasí s tím, že žáci se budou při nástupu do škol testovat na koronavirus antigenními testy. Důležité pro vývoj pandemie také bude, jakou ochranu poskytuje očkování seniorům, kteří dostali vakcínu jako první v zimě. Ministerstvo zdravotnictví k tomu dělá studii. Je třeba počítat s tím, že případů covidu bude přibývat, ale není možné znovu brzdit život, řekl šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

"Je asi pravda, že testování dětí antigenními testy je věc, kterou školy znají, jsou na ni zvyklé. Kapacitu, abychom v prvních dvou, třech dnech protestovali všechny děti PCR testy, v republice nemáme. Testování antigenními testy je asi jediná racionální věc, se kterou jsme všichni ve společnosti dlouhodobě počítali, protože se o tom dlouho mluvilo," řekl Kuba.

Česko podle něj musí být připravené, že přibude případů covid-19. Kuba ale zastává názor nesoustředit se jen na počty pozitivních. "Kdybychom to dělali každou chřipkovou epidemii a každý týden sečetli všechny, co se jim nově objevil virus chřipky v dýchacích cestách, tak bychom byli překvapeni, jak velká čísla to jsou. Problém je, aby se lidé nedostali do nemocnic a nezahltili zdravotní systém. Každý večer se koukat na to, že máme to číslo větší nebo menší a zase kvůli tomu brzdit celou společnost, to není možné," řekl hejtman.

Hejtmani probírali, v jakých částech země je méně očkovaných. Shodli se, že ve většině krajů fungují mobilní očkovací týmy a že se všude dělá maximum pro to, aby počet očkovaných rostl. Zástupci ministerstva zdravotnictví dnes také představili hejtmanům různé scénáře, jak by se mohla epidemická situace vyvíjet.

"Nikdo neumíme odhadnout, jak bude fungovat ochrana seniorů, kteří byli očkovaní v první vlně, kterým je třeba 75 let a víc, mají hodně nemocí a leží v sociálních zařízeních. Ministerstvo zdravotnictví dělá studii pacientů ve vyšších věkových kategoriích, polymorbidních, aby kontrolovalo, jak u nich vypadá imunita. To je v téhle chvíli největší otázka, protože ti lidé byli očkovaní v prvních týdnech, někdy v lednu nebo na začátku února, mají od očkování nejdelší odstup a také jsou to lidé, kteří z principu tvoří nejmenší buněčnou a protilátkovou reakci, protože starší tělo už nereaguje tak silně. To by byli první adepti na přeočkování, ale žádná jasná vize ministerstva není, a myslím, že není ani nikde ve světě," řekl Kuba.

Jihočeský kraj přesune v září většinu očkovacích center z velkých hal do nemocnic, na ambulance. Stalo se tak již v Českém Krumlově. Očkovací kapacita na ambulancích bude podle Kuby 150 až 200 lidí denně. S tisíci očkovanými lidmi denně podle něj žádný scénář nepočítá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, vláda, koronavirus, školy, očkování, kraje, Jihočeský, Martin Kuba, COVID-19, Asociace krajů České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, rychlý antigenní test, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kuba: Kvůli vyšším číslům covidu nelze opět brzdit celou společnost  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.