Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2021: Kdo kandiduje na jihu Čech? Nechybí ministr Brabec, primátor Svoboda ani poslanec Rozner

Český statistický úřad zveřejnil kompletní kandidátní listiny do nadcházejících říjnových voleb do poslanecké sněmovny. V Jihočeském kraji se o hlasy voličů bude ucházet 18 politických stran a hnutí, které do voleb vyšlou 332 kandidátů. Kompletní dvaadvacetičlenné kandidátky postavilo 13 uskupení.

Co trápí jih Čech? Podle lídrů regionu chybí hlavně dopravní infrastruktura

Nedostatečná dopravní infrastruktura nebo nízké mzdy. To jsou podle jihočeských lídrů nejsilnějších politických subjektů pro podzimní sněmovní volby hlavní problémy regionu. V případě dostavby dálnice D3 se jedná o téma, které se před volbami na...

Lídrem ANO bude ministr životního prostředí Richard Brabec, kterého na druhém místě doplní poslanec Roman Kubíček a na třetím Karel Tureček. Na sedmém místě kandidátní listiny ANO je také primátor krajské metropole Jiří Svoboda.

Koalici ODS, KDU a TOP 09 vede do voleb prachatický poslanec za ODS Jan Bauer. Za ním je na druhém místě další současný poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL). Třetí pozici pak obsadil předseda představenstva českobudějovické Teplárny Václav Král (ODS) a čtvrtý je náměstek jihočeského radního Pavel Klíma (TOP 09).

Koalici Pirátů a STAN v Jihočeském kraji povede do voleb zákonodárce Lukáš Kolářík (Piráti). Za ním figuruje náměstek českobudějovického primátora Viktor Vojtko (STAN) a na třetím místě je zastupitel Jihočeského kraje Josef Soumar.

SPD povede do voleb na jihu Čech lékařka Iveta Štefanová. Na druhém místě kandidátky ji doplní ostřílený Miloslav Rozner.

Lídrem prvně kandidující Přísahy bude Ivana Kerlesová, která naposledy kandidovala za Trikoloru. Na druhém místě ji doplní Vladimír Nakládal, který strávil více než 20 let u Armády ČR a u Policie ČR v řídících či kontrolních funkcích. 

ČSSD si jako lídra vybrala Ondřeje Veselého, který je místopředsedou sociálních demokratů. Na předních pozicích ho doplní bývalý odborář a předseda senátu Milan Štěch a bývalá hejtmanka Ivana Stráská.

KSČM zvolila do čela kandidátní listiny Alenu Nohavovou. Lídrem společné kandidátní listiny Trikolóry, Soukromníků a Svobodných se na jihu Čech stal právník Libor Vondráček.

O poslanecká křesla v celé republice letos usiluje 5258 kandidátů, což je méně než před čtyřmi lety. Tehdy bylo ke sněmovním volbám připuštěno rekordních 7539 kandidátů z 31 stran a hnutí. Nyní o hlasy voličů usiluje 22 volebních uskupení. Podíl žen mezi nominovanými poprvé přesáhl hranici 30 procent a dosáhl 31,65 procenta. V roce 2017 bylo na sněmovních kandidátkách 28,58 procenta žen.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Bezděk

Štítky Jihočeský kraj, volby, kandidatura, kandidát, poslanecká sněmovna, Česko, Richard Brabec, Miloslav Rozner, Jiří Svoboda, primátor, kandidátní listina, Poslanecká sněmovna ČR, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tereza Marková

A Josef Soumar je za jakou politickou stranu? Není ten odstavec o Pirátech a STAN nějak nedopsanej oproti tomu předchozímu, když to jsou 2 strany s podobným výsledkem v průzkumech?

Čtvrtek, 26. srpna 2021, 07:54Odpovědět

VOLBY 2021: Kdo kandiduje na jihu Čech? Nechybí ministr Brabec, primátor Svoboda ani poslanec Rozner  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.