Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Novoroční ohňostroj v Českých Budějovicích. Jaký názor na něj mají zastupitelé?

Včera večer proběhl na Sokolském ostrově novoroční ohňostroj, který uspořádalo město České Budějovice. Zábava, na kterou se názory v posledních letech liší. Jedni jsou rádi, že si mohou užít světlenou show, jiní argumentují negativními dopady na přírodu, ale i zvířata. Jedni jsou rádi, že se v dnešní době koná alespoň nějaká kulturní akce, jiní upozorňují na riziko spojené s šířením covidu a jiné akce, které kvůli němu byli zrušené. Jaký názor na to mají budějčtí zastupitelé? Zeptali jsme se jich v dalším dílu politické koridy.

Otázka: Jaký je váš názor na konání novoročního ohňostroje v Budějcích?


Zuzana Kudláčková (Piráti)

Nejsem fanouškem ohňostrojů. Mám nicméně pochopení pro potřebu občanů se odreagovat a nějakou hromadnou formou oslavit příchod nového roku. Způsob oslav je na každém z nás. Myslím si ale, že město by mělo jít příkladem v ohleduplnosti, hospodárnosti a jisté kultuře. Pořádání novoročního ohňostroje v oblasti zimoviště ptactva, včetně některých chráněných druhů, za příkladné rozhodně nepovažuji. Zároveň v současné epidemiologické situaci s hrozbou další varianty covidu19 a celkem pochopitelné nechuti občanů dodržovat rozestupy a nosit mezi lidmi respirátory nepovažuji tuto hromadnou akci za vhodnou.Věřím, že statisíce korun vydané na dvanáctiminutovou zábavu, ohrožující divoká i domácí zvířata a znečišťující ovzduší, by jistě našly smysluplnější využití.

Petr Braný (KSČM)

Každý rok se hojně diskutuje o tom, zda zakázat novoroční ohňostroje? Je to vůbec ten správný Silvestr bez rachejtlí a dělobuchů? Ohňostroj je bez pochyb něco, na co vždy hledíme s údivem jako malé děti, na ty barvy, světla, ale zároveň se pokaždé lekneme při té obrovské ráně. Neustále říkáme, že bychom měli být k sobě navzájem ohleduplní, a to nejenom člověk k člověku, ale mysleme i na němé tváře, které máme kolem sebe a často říkáme, že jsou to také členové našich rodin. I přes ta krásná světla a ty barvy je pro mnohé tvory ohňostroj něco strašně nebezpečného. Nejenom někteří dospělí a děti, ale i zvířátka se bojí hlasitých zvuků, náhlých záblesků a může to pro ně dopadnout opravdu špatně. Kolik zbytečných zásahů musí řešit lékaři, hasiči. V dnešní době máme mnoho jiných možností v podobě světelných projekcí a dalších a především, Silvestr přece není o tom, kdo udělá větší a barevnější rambajs. Oslavme proto Nový rok bez zbytečných ran, ale s radostným očekáváním něčeho nového. Přeji vám tedy konec roku bez zbytečných šoků, ale aby nový rok 2022 byl šťastný a úspěšný a abychom k sobě byli navzájem ohleduplní.

Tomáš Bouzek (TOP 09)

Současná doba byla bohužel poznamenána řadou zákazů veřejných akcí jako například adventních trhů. Vedení města se rozhodlo uskutečnit alespoň takové akce, které významně nezvýší riziko šíření covidu. Mezi ně patřila možnost bruslení na náměstí Přemysla Otakara nebo novoroční ohňostroj. Osobně se těším, až se situace zlepší natolik, že bude možné prožívat adventní, vánoční a novoroční dobu bez omezení a každý si z široké kulturní nabídky vybereme to své, co se právě jemu líbí.


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Jiří Svoboda (ANO), Juraj Thoma (HOPB), Martin Kuba (ODS) a Viktor Vojtko (STAN) na dotaz redakce neodpověděli.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto picjumbo_com/ pixabay.com

Štítky politická korida, politika, korida, zastupitelé, novoroční ohňostroj, České Budějovice, ohňostroj, nový rok, Zuzana Kudláčková, Česká pirátská strana, Martin Kuba, Juraj Thoma, Petr Braný, Jiří Svoboda, Tomáš Bouzek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

POLITICKÁ KORIDA: Novoroční ohňostroj v Českých Budějovicích. Jaký názor na něj mají zastupitelé?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.