Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Národní hala pro míčové sporty. Potřebují Budějovice takový projekt?

V Českých Budějovicích vznikne před vchodem na výstaviště národní hala pro míčové sporty. Nabídne kapacitu přibližně pět tisíc diváků a její výstavba bude souviset s rozsáhlejší proměnou celého území. Potřebují České Budějovice takový projekt? A může pomoct se zkvalitněním života ve městě? Na to jsme se zeptali zastupitelů v dalším dílu Politické koridy.

Petr Maroš (ODS)

Jsem přesvědčen, že takovouto stavbu a jí podobné Budějce určitě potřebují. Budou součástí rozvoje, který jim vrátí statut krajské metropole. Ten bohužel díky rychlejšímu rozvoji dalších jihočeských okresních měst v posledních letech ztrácela. Nová hala bude nejen místem ligových i mezinárodních utkání Jihostroje, ale Budějčáci zde budou moc zažít také zápasy reprezentací, např. volebalové nebo basketbalové. Navíc by měla hala sloužit jako kongresová, což přispěje k posílení cestovního ruchu a udržení turistů ve městě. Věřím, že díky architektonické soutěži vznikne v blízkosti centra další architektonicky zajímavá stavba.

Viktor Lavička (ANO)

České Budějovice jako krajská metropole by si jistě určitou formu multifunkčního zařízení, které by v sobě spojovalo možnosti pro sport, kulturu či kongresy zasloužily. Těžko ale mohu v tuto chvíli posuzovat něco, co je zatím jako pěkný obrázek na papíře. Celá studie je navíc nejen o hale, ale i dalších objektech a dopravní infrastruktuře, což přináší mnoho otázek. Jak s dopravou v okolí, co úbytek zeleně a hlavně, jak s financováním výstavby a také následného provozu? Vím, že se o některých záležitostech mediální výstupy okrajově zmiňují, ale nic konkrétního zatím na stole není.

Šimon Heller (KDU-ČSL)

Mohl bych odpovědět protiotázkou – potřebují České Budějovice nový plavecký bazén nebo nové cyklostezky? Jsem přesvědčen, že se nemají stavět pouze silnice a obchodní střediska. Ale že je dobré stavět také místa, kde lidé mohou sportovat. Proto jsem rád, že tuto halu v Budějicích budeme mít. Budou se v ní hrát vynikající sportovní utkání, ale díky ní se zlepší kapacita sportovních hal pro trénování a zápasy. V neposlední řadě mám velkou radost, že se nám s vládou podařilo dojít k dohodě, díky které nám Ministerstvo zemědělství dá k dispozici tento pozemek, protože oblast Výstaviště patří do majetku právě Ministerstva zemědělství. Navíc jsme uzavřeli dohodu o tom, že Výstaviště České Budějovice započne realizaci projektu, při němž dojde k proměně hlavního vchodu směrem z Husovy ulice tak, aby v místě vchodu byl vystaven i parkovací dům.

Ivo Moravec (HOPB)

Mrzí mě, že se před deseti lety nepodařilo dotáhnout do zdárného konce projekt Centra halových sportů (známého pod jménem Ježek), který vzešel z architektonické soutěže, do níž dorazilo 51 návrhů. Tehdy se v tisku psalo: "V Budějovicích vyroste nový ráj sportovců. Vedení města představilo vítězný návrh na Centrum halových sportů. Projekt od Atelieru 8000 má připomínat slavné Římské koloseum."

Kvalitní veřejnou stavbu pro sportovní vyžití, která "nahradí" Ježka z dílny pana architekta Jiřího Stříteckého, uvítám. Našemu městu taková stavba prospěje. Nutno si však přiznat, že v tuto chvíli jsme na samém začátku. Ještě ani nestojíme na startovní čáře. Máme pěknou působivou prezentaci. Na peníze od státu bych příliš nespoléhal. Schodek státního rozpočtu za prvních pět měsíců roku ve výši 271 miliard korun láme rekordy.

Tomáš Bouzek (TOP 09)

Záměr vybudování národní haly pro míčové sporty v Českých Budějovicích je bezpochyby jednou z dobrých zpráv, které se nám v rámci rady kraje dostalo na nedávném zasedání vlády ve Vimperku, a to vedle rozběhnutí investice do justičního areálu a nemalého příspěvku na projekty Evropského hlavního města kultury v případě našeho prvenství. Sportovní halu Budějovice bezpochyby potřebují, obzvláště, když ji zafinancuje stát. Navíc má být využita rovněž jako kongresová hala, která v Budějovicích tolik chybí. Nezbytné parkování zajistí ze svého rozpočtu Výstaviště v parkovacím domě. Oproti předchozím projektům města je výhodou i to, že nebude nutné bourat stávající městskou halu a řešit problém s chybějícími kapacitami během výstavby. Teď nezbývá než projekt aktivně posouvat vpřed.

Zuzana Kudláčková (Piráti) 

Potpávka po nové hale pro míčové sporty je v Českých Budějovicích už mnoho let. Volejbalový tým dosahuje dlouhodobě skvělých výsledků a současná sportovka již nestačí.Všechny dosavadní pokusy ztroskotaly z různých důvodů. Ať už to byla nedobře provedená architektonická soutěž, či dokonce její úplná absence. Tentokrát se architektonická soutěž bude konat. Zároveň za obrovské plus považuji deklarovanou spolupráci výstaviště, Českých Budějovic a kraje. To je pro mne záruka, že bude dosaženo širokého konsensu, společného a tím pádem rychlejšího postupu. Výhodou je i to, že tento projekt je součástí celého konceptu otevření a modernizace výstaviště. České Budějovice dlouhodobě trpí nedostatečnou kapacitou pro konferenční turistiku a i tento projekt kapacity navýší.


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Martin Maršík (Jihočeši 2012) a Alice Stierandová (SPD) na otázku redakce neodpověděli. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky politická korida, politika, české budějovice, národní hala pro míčové sporty, korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Národní hala pro míčové sporty. Potřebují Budějovice takový projekt?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.