Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Soud potrestal úředníka, který zrušil exministrovi Vojtěchovi trvalý pobyt

Peněžitý trest 40 tisíc korun a zákaz působení v rozhodovací funkci ve státní správě a samosprávě do září 2024 uložil loni soud referentovi Včelné na Českobudějovicku Františku Marešovi za to, že v létě 2021 tehdejšímu ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO) na protest proti jeho vystupování v době covidu zrušil trvalý pobyt v obci, z níž pochází. S odvoláním proti trestu za zneužití pravomoci úřední osoby ani následným dovoláním k Nejvyššímu soudu Mareš neuspěl. O výsledku soudní dohry případu dnes informovaly Hospodářské noviny (HN). Mareš na radnici ve Včelné po rozsudku zůstal jako řadový úředník.

Mareš zrušení trvalého pobytu Vojtěcha ve Včelné v rozhodnutí z 1. července 2021 odůvodnil tím, že „je zodpovědný za soustavné a záměrné porušování zákonů České republiky vydáváním opatření, která jsou Nejvyšším správním soudem opakovaně prohlašována za neplatná". Vesnice Včelná se podle Mareše kvůli tomu „za svého občana Adama Vojtěcha stydí".

Naštvaný úředník zrušil ministru zdravotnictví trvalý pobyt ve Včelné. Stydíme se za něj, napsal

Nebývalý poprask řeší ve Včelné u Českých Budějovic. Tamní úředník totiž zrušil ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi v obci trvalý pobyt. Důvodem bylo, že se za něj podle svých slov obyvatelé vesnice stydí. Další argumenty ke svému kroku...

Podle soudu ale Mareš rozhodl za obec svévolně a nezákonně. Vojtěchovi tím navíc způsobil závažnou újmu na osobnostních právech, protože mu bránil v možnosti zvolit si svobodně místo svého pobytu, uvedly k rozhodnutí soudu Hospodářské noviny. Deník doplnil, že Mareše před soudem zastupoval advokát Jindřich Rajchl, který je předsedou strany PRO, která svolává protivládní protesty.

V současné době Mareš působí na obecním úřadu ve Včelné jako referent, připravuje mimo jiné podklady na zastupitelstvo nebo se stará o mzdové účetnictví a evidenci pozemků. Podle starostky Miroslavy Stránské (Naše Včelná) je dobrým a svědomitým úředníkem. „Pracuje na úřadě už přes 25 let, zažil spoustu starostů a nikdy neudělal nic, čím by někomu ublížil. Nemám důvod ho trestat, soudy jej již potrestaly dost," řekla.

Je podle vás rozhodnutí soudu, potrestat úředníka za zrušení trvalého bydliště Adamu Vojtěchovi, správné?

Celkem hlasovalo3247 čtenářů

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky soud, Adam Vojtěch, koronavirus, správa, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

O důvodech dnešního marasmu čtěte zde v diskusích pod Komentáře, Glosy a dalšími články zde na drbně.

Pátek, 18. srpna 2023, 11:49Odpovědět

Funebrák Karl

Doufám že už tento odborník na zdravotnictví někde ve Finsku rozdává rozumy a tady už se po něm doživotně slehla zem.

Středa, 16. srpna 2023, 21:48Odpovědět

Funebrák Karl

Jak tak zjištuji tak palce dolů a hlasování je pro trest pro úředníka, ovečky V ČR by jen trestali, tak vydržte oni vám zase dají příležitost nevycházet, nosit a dusit se v rouškách a zase budete stát fronty na experimentální koktejl který vám dříve nebo později udělá bramboračku v hlavě tedy už ji jen dovaří.

Pátek, 18. srpna 2023, 12:28Odpovědět

Soud potrestal úředníka, který zrušil exministrovi Vojtěchovi trvalý pobyt  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.