Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

O cenách potravin rozhodují řetězce, ne Agrofert, řekl Babiš v reakci na Fialu

O cenách potravin rozhodují obchodní řetězce, ne Agrofert, řekl včera předseda hnutí ANO Andrej Babiš na budějovickém agrosalonu Země živitelka. Reagoval tak na slova premiéra Petra Fialy, že Babiš může jedním rozhodnutím snížit ceny potravin. Agrofert letos odvede na daních přes pět miliard Kč a zachránil historicky řadu potravinářských firem před krachem, řekl Babiš.

Babiš dříve Agrofert vlastnil, pak ho převedl do svěřenských fondů. Agrofert podle mluvčího Pavla Heřmanského nemá takovou tržní sílu, aby ovlivnil koncové ceny na maloobchodním trhu, neurčuje ceny v obchodech.

„Inflaci způsobily hlavně energetické firmy. Každý ví a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže to potvrdil, že ceny potravin rozhodují řetězce. Je obrovská konkurence, dováží se zahraniční zboží. Je to nesmysl (slova Fialy o Babišově vlivu na ceny). Tuhle tezi jela všechna provládní média celé léto. Pan premiér by se měl těšit z toho, že pokud firmy Agrofertu měly asi dobrý výsledek, tak odvedou obrovské daně, které teď firmám (Fiala) navýšil. Obrovské odvody; předminulý rok to bylo pět miliard, teď to bude ještě víc. A z toho oni žijou v té vládě, která nedělá pro lidi a pro podnikatele vůbec nic," řekl Babiš.

Jak dále řekl, koncern je firma registrovaná v České republice. „Zachránila tady X potravinářských firem. Kdyby Agrofert nekoupil Olmu, Kostelecké uzeniny, Vodňanskou drůbež, všechno by lehlo popelem jak většina našeho průmyslu v rámci kuponové privatizace ODS. Pan premiér by se to už měl konečně naučit. Chápu, že je politolog, ministr zemědělství je učitel, ani jeden tomu nerozumí. Zemědělství a potravinářství mělo od revoluce smůlu, že tradiční strany je vůbec nepodporovaly, protože to nemá voličský potenciál. ODS umožnila kupovat půdu cizincům, ČSSD nesmyslně určila dotace na hektar," řekl Babiš.

Zlevňují máslo i cukr, zlevnit musí i jiné potraviny, zisk firem je velký, řekl Fiala

V Česku klesají ceny másla, cukru i mléka, zlevnit ale musí i další potraviny. Novinářům to včera na českobudějovickém agrosalonu Země živitelka řekl premiér Petr Fiala (ODS). Firmy mají velké zisky, lidé to ale musí pocítit na poklesu cen, řekl...

Zisky firem z koncernu Agrofert nejsou vysoké, tvrdí Babiš. „To jsou jenom titulky některých médií. Pokud vím, tak největší výrobce elektřiny v Evropě (EPH), velký podnikatel, měl (loni) sto miliard zisku, ČEZ měl 80 miliard zisku. A tito pánové (Daniel Křetínský, majitel EPH) nemají firmy v Čechách, tady ani neplatí daně," řekl Babiš. Dodal, že letošní rok bude pro Agrofert ekonomicky úplná katastrofa. Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského měl loni provozní zisk (EBITDA) 4,3 miliardy eur (zhruba 101 miliard korun), ČEZ čistý zisk 80,7 miliardy korun.

Firmy mají velké zisky, lidé to ale musí pocítit na poklesu cen, řekl včera premiér. Vláda bude apelovat na řetězce, aby nabízely víc českých potravin. Firmy z koncernu Agrofert mají za loňský rok nepřiměřeně vysoké zisky, Babiš by podle Fialy mohl jedním rozhodnutím ceny potravin snížit.

Začala Země živitelka. Úvodní slova premiéra Fialy doprovázel pískot

V areálu českobudějovického výstaviště dnes začal oblíbený agrosalon Země živitelka. Ten letos přilákal přes 600 vystavovatelů z Česka i zahraničí. Letošním mottem je udržitelnost. Podle očekávání by měla akce přilákat přes sto tisíc lidí. Na...

„Ti, kteří patří k největším podnikům tohoto typu v České republice - a do jisté míry mi připadá i nevkusné, když majitel takovýchto firem vyčítá vládě, že nic nedělá s cenami potravin - on by mohl jediným rozhodnutím ve svých koncernech dosáhnout toho, že lidé budou mít potraviny levnější," řekl Fiala a na dotaz ČTK potvrdil, že myslí Andreje Babiše.

Zástupci Agrofertu jeho slova odmítají. „Koncern Agrofert nemá takovou tržní sílu, aby mohl ovlivnit koncové ceny na maloobchodním trhu. Neurčujeme ceny v obchodech. Mrzí nás útoky vrcholných politiků na soukromou společnost v rámci jejich politického boje," sdělil ČTK mluvčí Heřmanský.

Koncernu Agrofert stoupl loni konsolidovaný zisk víc než dvojnásobně na 12,97 miliardy korun. Vzrostl o 124 procent oproti 5,8 miliardy korun v roce 2021. Tržby skupiny vzrostly loni o 33 procent na 245 miliard korun. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Elmira Talířová

Štítky ČR, zemědělství, Fiala, potraviny, Babiš, Země živitelka, ceny, Agrofert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eva Psohlavcová

Stejně jako se kapsuje vláda dělají to i ostatní.

Sobota, 26. srpna 2023, 11:04Odpovědět

O cenách potravin rozhodují řetězce, ne Agrofert, řekl Babiš v reakci na Fialu  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.