Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zvýšení daně z nemovitosti v Písku chce jihočeská ODS zrušit. Jde o populismus, tvrdí Piráti

Velkou debatu vyvolalo zářijové rozhodnutí píseckých zastupitelů, kteří si na svém jednání odhlasovali zvýšení daně z nemovitosti. Do rozhodnutí zastupitelstva se totiž opřelo vedení jihočeské ODS, podle kterého je zvýšení daně nešťastným krokem. Chce proto, aby zástupci strany vyvolali jednání o zrušení navýšení. Podle některých politiků jde o populistické jednání kvůli volbám.

Písečtí zastupitelé si v září schválili, že od příštího roku zvýší daň z nemovitosti o 40 procent. V součtu s plánovaným vládním návrhem, který rovněž počítá se změnou tarifu, by nově obyvatelé platili za nemovitost daň víc než 2,5krát vyšší. „Toto navýšení, připomenu, nebylo v Písku 13 let valorizováno a jeho navýšení přesně kopíruje inflaci. Jedná se o progresivní navýšení bohatých. Kdo má mnoho nemovitostí, zaplatí více. U průměrného bytu 3+1 se jedná v průměru včetně vládního balíčku o 80 korun měsíčně více,“ okomentoval místostarosta Josef Soumar (Piráti), který věc na zastupitelstvu předkládal.

K bodu se během jednání vyjadřoval zastupitel Jan Černý (Písek rozumem a srdcem), který je předsedou finančního výboru. Podle něj došlo během projednávání k bouřlivé debatě, která skončila tím, že výbor nepřijal žádné usnesení. „Zrovna není příhodná doba na to, zvedat lidem poplatky a tahat jim peníze z kapsy,“ řekl.

A stejně to hodnotil také bývalý místostarosta Josef Knot (Vaše volba). „Když jsem ten návrh viděl, tak mi bylo trochu smutno. Očekával bych, že tady bude předložen v době, kdy bude schválen návrh zákona. V tuto chvíli bych navrhoval tento bod odložit a už vůbec bych ho nenavrhoval v té podobě, v jaké je navržen. Podle toho, co jsem se dočetl, tak nemáme připravené žádné projekty, takže nás nemusí tlačit to, abychom lidem zvyšovali životní náklady. Na účtu nám leží zhruba 500 milionů korun. A my budeme lidem zvyšovat daň z nemovitosti, když jim budeme zvyšovat i vodné a točné. Nepřijde mi to fér,“ řekl. 

Bod byl nakonec i přes dlouhou debatu a protinávrh schválen, hlasovalo pro něj 15 z 25 přítomných zastupitelů, a to včetně členů písecké ODS.

To se ale nelíbilo jihočeskému vedení strany. Hejtman a předseda jihočeské ODS Martin Kuba vyzval písecké zastupitele za občanské demokraty, aby v městské koalici zahájili jednání o zrušení navýšení. „S kolegy jsem řešil, že to považujeme za politicky nešťastný krok. Ta částka, kterou by to zvýšení přineslo, je v tom rozpočtu pod rozlišovací schopnost. Město za poslední tři roky vybralo jen na zvýšení daní pomalu 300 milionů korun, mají sta miliony na účtu, které se jim nedařilo utratit, a já bych si v této jako politik nešel říct lidem, aby nám přidali 17 milionů korun, protože nám chybí,“ řekl redakci. 

Podle Kuby se s místostarostou Písku za ODS Michalem Přibáněm domluvili, že situaci probere s jednotlivými kolegy a jednání o zrušení bodu zahájí. Redakce požádala o vyjádření i samotného místostarostu, ten ale na dotazy do vydání článku nereagoval. Serveru JČ Teď ale potvrdil, že debatu v koalici otevřou.

„Jsme již v kampani do krajských voleb“

Pirátský místostarosta Soumar považuje jednání hejtmana za populistické a jde podle něj jen o start kampaně před krajskými volbami. „Hejtman Kuba říká, že město Písek je bohaté město. Když pominu, že ani přesně neví jaké investice chystáme, pak samozřejmě, máme rezervy na účtech, ale také máme investiční výhled, že během 3 let utratíme miliardu korun. Je člověk, který má milion na účtu, bohatý, když se zítra chystá utratit miliony 2? Není, je to zřejmě budoucí dlužník a my chceme město Písek předat opravené, rekonstruované, s mnoha novými investicemi, na které se léta nedostávalo," řekl.

V Písku po loňských volbách vznikla koalice vítězného ANO, hnutí Pro Písek, ODS a Pirátů. V zastupitelstvu má 16 členů z 27. Starostou se stal Michal Čapek (ANO). Písek hospodaří s rozpočtem, kde se výdaje a příjmy pohybují nad jednou miliardou korun. Loni v prosinci mělo město z přebytků v posledních letech na účtu 576 milionů korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Písek

Štítky Písek, zastupitelstvo, daň z nemovitosti, ODS, Piráti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

No jo Ó Dé eSSesáci hyperkapitalismu se bojí že si naserou do vlastního hnízda!!!!

Čtvrtek, 19. října 2023, 00:58Odpovědět

Zvýšení daně z nemovitosti v Písku chce jihočeská ODS zrušit. Jde o populismus, tvrdí Piráti  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.