Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Hejtman Kuba odmítá, že by s premiérem řešil možný odchod Pirátů z vlády

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) odmítá, že by s premiérem řešil možný odchod Pirátů z vlády. Piráti uvedli, že předseda kabinetu Petr Fiala (ODS) žádá jejich odchod z vlády poté, kdy jej k tomu nutili někteří přední politici občanských demokratů. Mezi nimi byl podle Pirátů i Kuba. Jihočeský hejtman řekl, že se v úterý s Fialou vůbec nesešel.

„Naposledy jsme spolu mluvili v sobotu odpoledne, když se sčítaly výsledky voleb. Když už bylo jasné, jak to dopadne, tak mi Petr Fiala po telefonu gratuloval k vítězství. Ale od té doby jsme spolu nemluvili a nevím, co si mám o výroku Pirátů myslet," řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Jihočeský hejtman také zopakoval, že prioritou je pro něj Jihočeský kraj, ne celostátní politika. „Proto se soustředím na práci u nás v kraji," uvedl.

ODS na jihu Čech zvítězila v krajských volbách se ziskem 47,5 procenta. Získala 34 z 55 mandátů a bude vládnout sama. Kuba po volbách uvedl, že šlo o velmi specifický úspěch jihočeského týmu, ne strany.

Hlasy na jihu Čech jsou sečtené. Vedení si od začátku podržela Občanská demokratická strana (ODS), která získala 47,51 procenta. Na druhém místě skončilo s velkým odstupem ANO se ziskem 24,13 procenta hlasů. Jako poslední překročilo hranici pěti...

Fiala v úterý po poledni uvedl, že navrhne ke 30. září prezidentu Petru Pavlovi odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Svůj krok vysvětlil tím, že Bartoš podle něj není schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení do úspěšného konce. Dodal, že je spokojený s prací ostatních pirátských ministrů a své rozhodnutí nepovažuje za vypovězení koaliční smlouvy. Kromě Bartoše je za Piráty ve vládě ještě ministr zahraničních věcí Jan Lipavský a ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

Bartoš své odvolání bere jako podraz. Poslankyně Olga Richterová uvedla, že Piráti na to nepřistoupí a premiér je má odvolat všechny. Slabý premiér podlehl kmotrům, dodala na tiskové konferenci Pirátů.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Elmira Talířová

Štítky Fiala, vláda, ODS, Kuba, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Kuba odmítá, že by s premiérem řešil možný odchod Pirátů z vlády  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.