Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak hodnotí zastupitelé protipovodňová opatření? Je podle nich třeba na něčem zapracovat?

V září se nejen Jihočeský kraj potýkal s povodněmi. V Českých Budějovicích byla kvůli hrozícím záplavám aktivována všechna protipovodňová opatření. Jak zafungovala? A objevily se podle zastupitelů města nějaké nedostatky? Na to jsme se jich zeptali v novém dílu Politické koridy.

Otázka: Jak hodnotíte protipovodňová opatření v Českých Budějovicích a projevily se při nich podle vás nějaké nedostatky, na kterých je potřeba do budoucna zapracovat?


Viktor Lavička (ANO)

Naštěstí se neopakoval scénář z roku 2002, kdy voda zasáhla velkou část centra města a způsobila obrovské materiální škody. Zkušenosti a systémová připravenost při letošních záplavách eliminovaly mnohé, i když situace byla oproti 2002 naprosto odlišná, v tom roce byly povodňové vlny dvě, kdy ta první byla také relativně zvládnuta. Vodohospodáři na základě predikcí zareagovali rychle a efektivně, proto voda zasáhla ve městě „jen“ některá rozlivová území, a tak se protipovodňová stěna na řece Vltavě naštěstí nevyužila, i když byla postavena. Opět se ale ukázalo, že něco podobného chybí na Malši, která je neregulovaná a může tak způsobit daleko větší škody. Tato opatření se totiž v minulosti kvůli odporu některých obyvatel nerealizovala.

Ivo Moravec (HOPB)

Z povodní v letech 1997 a 2002 jsme se poučili. Sledujeme pokrok ve schopnostech předpovídat. Díky poměrně přesným modelům bylo již v předstihu možné varovat lidi a zamezit zbytečným ztrátám. Vodohospodáři vytvořili ve vodních nádržích Lipno a Římov volnou kapacitu pro zachycení povodňových průtoků. Máme fungující integrovaný záchranný systém. Protipovodňová opatření jsou takřka zcela dokončena na Vltavě, chybí na Malši. Do budoucna musíme počítat s větší pravděpodobností i intenzitou záplav. Stávající protipovodňová opatření jsou postavena zejména na znalostech minulých. Je nezbytné protipovodňová opatření přizpůsobit novým poznatkům, což v žádném případě neznamená, že okolí řek vybetonujeme. A k tomu všemu potřebujeme důvěru v instituce a informačně gramotné občany.

Tomáš Bouzek (TOP 09)

Nedávné povodně zvládlo město České Budějovice ve spolupráci s Jihočeským krajem na jedničku. Byla s tím samozřejmě spojena spousta práce protipovodňových štábů, ale i občanů města. Protipovodňová opatření s předstihem reagovala na podrobné Informace o stoupajících hladinách toků, zejména na Malši, a dařilo se správně regulovat odtoky z přehrad, tak aby nedošlo k zalití města a snížily se škody v obcích, kde bohužel k zalití došlo. Občanům byla poskytnuta dostupná pomoc, nejen na Výstavišti. Díky všem, kteří se mnohdy ani nevyspali a pomáhali!


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Petr Maroš (ODS), Šimon Heller (KDU-ČSL), Martin Maršík (Jihočeši 2012), Zuzana Kudláčková (Piráti) a Alice Stierandová (SPD) na otázku redakce neodpověděli.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky politika, korida, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jak hodnotí zastupitelé protipovodňová opatření? Je podle nich třeba na něčem zapracovat?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.