Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Jihočeský kraj má nové zastupitelstvo, hejtmanem zůstává Martin Kuba

Zastupitelé Jihočeského kraje se dnes poprvé po zářijových volbách sešli v novém složení. Na ustavujícím zasedání si zvolili nové vedení hejtmanství. Kraji bude vládnout sama ODS, která ve volbách získala 34 z 55 zastupitelů. Jediným kandidátem na post hejtmana byl Martin Kuba, který kraj vedl i v předchozím volebním období.

„Vždy jsme se snažili řídit kraj tak, aby bylo zřejmé, že jsme Jihočeši. Nyní budeme pokračovat v tom, co jsme již rozjeli, a dokončíme rozdělané projekty. Vážíme si důvěry, kterou jsme od voličů dostali, a chceme spolupracovat s každým, kdo se chce na rozvoji kraje podílet,“ uvedl při své úvodní řeči Martin Kuba (ODS).

Hlasy na jihu Čech jsou sečtené. Vedení si od začátku podržela Občanská demokratická strana (ODS), která získala 47,51 procenta. Na druhém místě skončilo s velkým odstupem ANO se ziskem 24,13 procenta hlasů. Jako poslední překročilo hranici pěti...

Následně doplnil, že prioritami pro toto volební období bude především dopravní infrastruktura na jihu Čech, kterou nyní hejtman považuje za největší problém kraje. Pokračovat ale budou také projekty rozvíjející zdravotnictví a školství. V neposlední řadě se pak kraj zaměří na výstavbu nové budovy Jihočeské Alšovy galerie na Mariánském náměstí v Českých Budějovicích a nové národní haly míčových sportů u českobudějovického výstaviště.

Hejtman také připomněl, že v jihočeském krajském zastupitelstvu se v tomto volebním období sešly pouze tři politické subjekty, což je ojedinělé nejen v historii Jihočeského kraje, ale i ve srovnání s ostatními kraji.

„Věřím, že budeme společně pracovat na tom, aby byl Jihočeský kraj krajem, který prosperuje, ve kterém se žije dobře všem generacím, a hlavně krajem, ve kterém si mladí lidé dokážou představit svou budoucnost,“ sdělil Kuba.

Kraj snížil počet náměstků

Jelikož vládne ODS na kraji sama, rozhodli se její zástupci snížit počet hejtmanových náměstků ze šesti na pouhé tři. Náměstky hejtmana a uvolněnými členy rady byli jmenováni Tomáš Hajdušek, Lucie Kozlová a David Štojdl. „Jsme přesvědčeni, že takové rozložení ušetří finanční prostředky, a také věříme, že i v tomto počtu jsme schopni si veškeré povinnosti rozdělit,“ odůvodnil rozhodnutí Kuba.

Štojdl je zároveň také starostou Trhových Svinů. Aby všechny své povinnosti na kraji zvládl, přesune část své starostovské agendy na svou místostarostku, která se nově stane uvolněnou. „Připravili jsme se na to s kolegy místostarosty na radnici, máme alternativy jak to vyřešit," uvedl Štojdl k tomu, že bude zatím pokračovat i jako starosta.

Kuba bude mít v gesci zdravotnictví, dopravu a regionální rozvoj. Hajdušek bude prvním náměstkem hejtmana a bude mít na starosti rozpočet, finance, krajský investiční fond a dotační tituly, přípravu veřejných zakázek a IT. Kozlová se bude věnovat sociální oblasti, kultuře a památkové péči, cestovní ruchu a majetkovým dispozicím kraje. Štojdl bude mít na starosti školství, tělovýchovu a rozvoj venkova.

Neuvolněnými členy Rady Jihočeského kraje se tak pro další volební období stanou Jindřich Bláha, Petr Maroš, Adéla Ruiderová, Radim Staněk, Dagmar Škodová Parmová, Markéta Švandenová a Jan Váňa. Prvním úkolem nového vedení kraje bude sestavit a schválit rozpočet. Rozpočtové zastupitelstvo kraje se sejde začátkem prosince.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Souček

Štítky Jihočeský kraj, zastupitelstvo, Martin Kuba, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj má nové zastupitelstvo, hejtmanem zůstává Martin Kuba  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.