Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Konec budějcké koalice - čas na bilanci

Dvě stě třináct dní - přesně tak dlouho trvala budějcká koalice ANO, OPB, TOP 09 a KDU-ČSL. Koaliční uskupení bylo zvoleno na ustavujícím zastupitelstvu 25. listopadu 2014 a svou existenci skončilo odvoláním primátora Jiřího Svobody a jeho náměstků Františka Konečného, Iva Moravce a Tomáše Bouzka na jednání zastupitelstva 29. června 2015. Jak koalice ve svém funkčním období zastupovala občany a vedla město? Je čas na bilanci...

Své působení zahájila koalice ANO, Občané pro Budějovice, TOP 09 a KDU-ČSL ustavením rekordního počtu 7 náměstků. Částečně tak zřejmě chtěla dodat Budějcím punc světovosti - sedm náměstků má například hlavní město Velké Británie Londýn. Částečně tak patrně chtěla řešit nezaměstnanost v Budějcích - vytvoření nových pracovních míst znamenalo zejména pro některé ze zvolených náměstků jistotu dobré pracovní pozice. Jmenování sedmi náměstků zklamalo velkou část voličů, kteří věřili předvolebním slibům o efektivním hospodařením s financemi města.

Zvýšení počtu náměstků z dosavadních čtyř na sedm s sebou přineslo nejen nutnost navýšení mzdových prostředků, ale také náklady spojené s realizací kanceláří pro náměstky a jejich asistentky. Budova radnice tak musela absolvovat „stěhování národů“, vyklízení kanceláří a stavební úpravy, které byly nutné pro zajištění náležitě reprezentativních prostor. Tato fakta potvrzují současné výroky exprimátora Svobody, který odvolání zdůvodňuje tím, že do hnutí ANO 2011 se dostali lidé, kterým šlo pouze o vlastní prospěch...

Úkol číslo jedna? Každý musí mít svůj post

Po kontroverzním jmenování náměstků koalice, respektive Rada města České Budějovice, pokračovala dále v „personální“ práci, tedy v rozdělování postů a funkcí ve statutárních orgánech, představenstvech a dozorčích radách městských akciových společností (Teplárna České Budějovice, Dopravní podnik města České Budějovice, Správa lesů a rybníků města České Budějovice) a výborů a komisí rady.

Zároveň noví radní přebírají od bývalého vedení města „radniční“ agendu a následně ruší již přijatá usnesení - například rozhodnutí o rekonstrukci objektů v Žižkových kasárnách, kde podle projektu měla být detašovaná pracoviště magistrátu - zejména agenda občanských a řidičských průkazů a odbor evidence vozidel. Zastavení projektu, který většina Budějčáků hodnotila jako pozitivní (snadná dostupnost, větší prostory ve srovnání se stísněnými stávajícími a tak dále) nové vedení města odůvodňuje záměrem vybudovat v areálu kasáren parkoviště - přestože právě i vybudování parkoviště bylo spolu s realizací zázemí pro služby občanům součástí projektu. Jaký záměr s objektem kasáren koalice má, zůstává tajemstvím.

Doprava? Nejvíce jásali cyklisté

Tímto krokem je předznamenán přístup koalice k nejpalčivějšímu problému Budějc – dopravě a parkování. Ve snaze splnit předvolební sliby na vyřešení této oblasti přichází koalice s několika záměry, z nichž největší vlnu diskuzí Budějčáků a převážného nesouhlasu vyvolá plán na zrušení možnosti parkování na náměstí Přemysla Otakara II. a omezení průjezdu centrem města z ulice Na Sadech přes náměstí na Mánesovu ulici. Zatímco k realizaci prvního záměru už nedojde, druhý je částečně realizován zákazem vjezdu do ulice U Černé věže a vygenerováním trasy přes ulici Karla IV.

Koalice iniciuje opravy komunikací, které jsou ovšem spojeny s problémy. Jako nejkritičtější je označována situace na Plavské ulici, rekonstrukci provází problémy a dochází k nedodržení termínu. Úspěch naopak znamenalo dokončení projektu infrastruktury pro cyklisty, tedy cyklogenerelu. Radě města se úspěšně podařilo finalizovat projekt a představit ho veřejnosti.

Potenciál oslav města zůstal nevyužit

V oblasti kultury a reprezentace města koalice sice deklarovala oživení a podporu kultury, ovšem nejdůležitější a Budějčáky pečlivě sledované téma – oslavy 750 let založení města - zůstává v poněkud rozpačité rovině. V březnu sice proběhly pozitivně hodnocené oslavy včetně koncertu Lucie Bílé a impozantní laserové show, tím ovšem významněji viditelné aktivity končí. Rada města rozhoduje o finanční podpoře tradičních i nových aktivit, které by mohly a měly být zajímavými počiny v rámci oslav významného výročí, podle ne zcela transparentního klíče. Nedostatečné podpory se tak dostává například akci Vltava žije!, jejíž organizátoři dokonce zvažovali realizaci akce v jiném městě, nebo Jihočeskému jazzovému festivalu.

Občané i návštěvníci města poukazují také na malou propagaci akcí, které v programu celoročních oslav jsou. Podobné výhrady se objevují v souvislosti s reprezentací koaličních radních na veřejných akcích – představitelé radnice se například nezúčastnili tradičního finále majálesového průvodu, které se konalo na Sokolském ostrově a v letech předchozích vždy za účasti primátora i dalších radních. Absenci primátora zaznamenali také účastníci celostátní konference tajemníků obecních úřadů – přestože tehdejší primátor Jiří Svoboda převzal nad akcí záštitu, mezi hosty slavnostního zahájení konference chyběl.

Ani v resortu školství neprojevila koaliční rada schopnost účinně vyřešit problémy, zejména nedostatek míst v mateřských školkách a v prvních ročnících základních škol. V podpoře sportu Rada města pokračovala v trendu, který byl nastaven již minulou koalicí, tedy největší část finančních prostředků na podporu sportu získal hokejový klub Motor, fotbalový klub Dynamo a volejbalový Jihostroj.

Hodnocení

Zda byla alespoň částečně naplněna koaliční smlouva, to je otázka, kterou by si měli položit především její představitelé. Už proto, aby v současném komplikovaném vyjednávání o novém koaličním uskupení nezapomněli na skutečnost, že je Budějčáci zvolili proto, aby město vedli dobře a s péčí a zodpovědností řádných hospodářů.

Oznámkujte (jako ve škole) nedávno padlou koalici

Celkem hlasovalo185 čtenářů

Štítky koalice, Jiří Svoboda, primátor, České Budějovice, ANO 2011, TOP 09, KDU-ČSL, Ivo Moravec, František Konečný, Tomáš Bouzek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ilja Muromec

Musím oponovat Janu Novákovi a v plné míře odmítnout tento příspěvek. Článek odpovídá skutečnosti.
Po volbách jsem napsal,že bývalý primátor již lhal aniž byl primátorem. Lži a jeho diletantství pokračovalo. Začněme volbami, ANO sbíralo lidi doslova s ulice, oslovovali lidí kolem čtyřicítky s vysokoškolským vzděláním a nabízeli funkce po volbách. Znám takové lidi, kteří byli osloveni. Dobrá pozice matadorů politiky bývalých členů ODS a dnes Občanů pro Budějovice. Nezkušenost lidí z ANO byla dobrá jen pro to, aby byli figurami. ANO vyhrálo s lidmi ,kteří měli vysoké preference zejména p.Eliška Richterová, jak dopadla? a jen proto ,že se vyjádřila pro koalici s ČSSD. Pak přišla volba primátora a dělení „medvěda“ umístit své lidi a hlavně z OPB, kteří se ani nedostali do zastupitelstva. Museli dostat místo a zajistit jim příjem. Tomu odpovídalo i navýšení neskutečného počtu náměstků. Naopak je lež,že mělo dojít ke snížení nákladů na řízení města, to se jen tak mělo jevit, a to nepočítám náklady na úpravu prostorů pro nové náměstky. To mělo snad zajistit propuštění řidiče primariátu?
Ustanovení povolební koalice také nebyla košer, došlo v podstatě k podrazu na ČSSD, protože odmítlo spolupracovat s OPB, kde je obviněn a soudně stíhán jeden zastupitel.
Pan Primátor první co řešil problém „čůrajícího řidiče DP“ Jeho kůň samozvaný ředitel DP stačil během krátké doby pourážet občany, kteří s tím ani neměli nic společného. Primátor jen konstatoval,že to přehnal, aniž se těm lidem někdo omluvil. Samozřejmě řidič byl vyhozen,že stížnost tlumočil veřejně.
V té době jsem již napsal,že pan Primátor si to chce jen to primátorství vyzkoušet. Když došlo k rozpadu koalice tak došlo ke špíně a obviňování vlastních členů ANO, Richterové ,Matouška a dalších , že hledali jen místo. Rovněž lež jak stodola. Ať mě někdo řekne, kdo vyhazuje vlastní lidi z postu náměstka (Matouška), jen proto, že odmítl akceptovat volbu obviněného zastupitele jako předsedu dozorčí rady v teplárně, za velmi slušné peníze. Tam vidím naprostou neschopnost bývalého primátora vyplívající z nezkušenosti vést město. Dalo by se toho popsat velmi mnoho proč tato koalice měla od začátku jepičí život. V každém případě Budějovické ANO byla od začátku ve vleku Občanů pro Budějovice a dál to pokračuje, neboť jsem přesvědčen,že dvojblok nevymysleli v ANO,ale byl v režii OPB. Je to vidět i při vyjednávání kdy všichni odmítli jednat s tzv. dvojblokem a po jednáních se dvojblok ujišťuje vlastním jednáním o loajalitě v dvojbloku. Takže to není dobrá zpráva pro občany, neboť Budějovické ANO vypadá jako hnutí nesvéprávné. Pokud jej lze hodnotit tak mimo p.Richtrové se z tohoto hnutí orientuje velmi dobře pouze jeden z jejich bývalých náměstků.
Osobně bych si přál aby město fungovalo tak jak se říká ve městě, za p.Jelena a následně Ing. Jocha a to bez ohledu kdo odkud je a z které partaje pochází.
Ta žravost některých, lidí kteří se ani nedostali do zastupitelstva a zajišťuje se jim dobré bidlo, snižuje dobré jméno města. Ostatní je irelevantní.

Neděle, 2. srpna 2015, 06:58Odpovědět

Konec budějcké koalice - čas na bilanci  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.