Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Politická korida: Zastupitelé hodnotí vytvoření nové koalice

Budějcká Drbna si pro své čtenáře připravila nový seriál s názvem Politická korida. Vybraných budějckých zastupitelů se vždy zeptá na otázky k tématu, které momentálně hýbe děním v krajské metropoli. Aktuálně je to vznik nové koalice.

František Konečný (ANO)

Vyjednávání o nové koalici bylo velmi náročné a občas i dramatické. Vzhledem k rozložení sil a neochotě některých stran ke spolupráci s jinými subjekty, se nenabízelo mnoho variant k řešení. Původní koalice ANO, OPB, TOP 09 a KDU-ČSL disponovala pouze 22 hlasy a od rozpadu této koalice se nepodařilo za dobu více než dvou měsíců zajistit další hlas, který by garantoval většinu v zastupitelstvu města. Dle mého názoru je málo pravděpodobné, že by se takový hlas v krátké budoucnosti sehnal. Koalice má sice minimální počet hlasů, tj. 23, což není ideální, ale je to v současnosti jedině možné řešení, aby město nezůstalo dlouhodobě bez kompletního vedení. I když hnutí ANO preferovalo původní koalici rozšířenou o další demokratické subjekty (ČSSD, ODS), muselo v této situaci i jako vítěz komunálních voleb převzít zodpovědnost a dát přednost stabilitě ve městě. Věřím, že i nová koalice bude řešit problémy ve městě stejně konstruktivně, jako ta předešlá.

 

Eliška Richtrová (Nezávislí)

Nová koalice ve tvaru ANO, ČSSD, KDU-ČSL a ODS se vytvářela velmi těžce. V podstatě byly dva měsíce prázdniny, a pak najednou počátkem září se rozjelo až hektické politické vyjednávání. Na jedné straně existoval dvojblok ANO - OPB, který dlouho nebyl vypovězen. A tudíž nebylo jasné, zda ANO s ČSSD jen „nekoketuje“, aby třeba skryla skutečný zájem, a to uchovat původní dvojblok. Velmi razantně se do vyjednávání vložila ODS, pro kterou vstup do rady by byl historicky „slavným“ návratem. Z hlediska hodnocení si zaslouží svoje místo také postup vyjednávacího  týmu z KDU-ČSL, kteří si vzhledem ke své loajálností zachovali svoje posty v radě. Je zajímavé, že při odvolávání bývalé rady a primátora, byl důvodem „slabých“ 23 hlasů, kdežto nyní „silných“ 23 hlasů je v pořádku. Nakonec „Černý Petr“ zůstal v ruce radním z OPB, pro které byl postup ANO a jejich sliby jistě rozčarováním.

 

Petra Šebestíková (TOP 09)

TOP 09 hodnotí vyjednávání jako „handrkování o koryta“. Mnohým nejde bohužel o prospěch města, ale o individuální prospěch. Vyjednávání se nesla v duchu osobních (ne osobnostních!) sympatií a antipatií.

 

Ivo Moravec (OPB)

Těší mne, že i tentokrát OPB dokázalo, že „držíme slovo“. Prázdninová prohlášení všech stran nové koalice o tom, že je třeba získat větší než třiadvacetihlasou většinu, nebyla vůči veřejnosti míněna zase až tak úplně vážně. Zdůvodnění, že tato koalice má sice 23 hlasů, ale je lidsky silnější, jsou jen bajky, kterým snad nikdo nemůže věřit. Nebo že by lidskou sílu a morální integritu přinášel do nové koalice vycházející hvězda reformované „fialovské“ ODS soudruh pan Michal Šebek. Křehkou většinu jistě pojistí za „něco“ někdo z tolik odmítaných přeběhlíků a pomoci by mohla i KSČM. ČSSD jednoznačně zahodila šanci mít poprvé v novodobé historii v Budějcích primátora, neboť hlavní vyjednávač Petr Podhola myslel jako vždy jen na sebe a právě pro sebe si zajistil post prvního náměstka. A kdo bude skutečným primátorem můžeme zatím jen hádat. Jiří Svoboda to určitě nebude.

 

Ivan Nadberežný (KSČM)

Naší prioritou byla snaha o koalici všech stran zastoupených v zastupitelstvu města. To se nepodařilo pro nechuť respektovat výsledky voleb do zastupitelstva města a sestavit Radu města podle zásady poměrného zastoupení. Před necelým rokem bylo zvoleno hodně zastupitelů, kteří nemají politické zkušenosti k vyjednávání a zvláště pro zodpovědnou práci v orgánech města. I to je příčinou složitého a vrtkavého vyjednávání, jak ustavit funkční koalici ve městě. Cílem Komunistické strany Čech a Moravy je v souladu se svým programem zejména zkvalitňovat život v krajském městě, prosazovat a podporovat každý návrh, který bude směřovat na podporu potřeb a zájmů občanů. Naším cílem je radnice vstřícná k občanům. Požadujeme proto od vznikající koalice, ale i ostatních stran a hnutí v opozici, aby reálně fungoval výbor pro činnost územních komisí a práci s veřejností. Aby se sporné otázky fungování a rozvoje města řešily tam, kde se nejvíc občanů dotknou. Aby v komisích a výborech byli zastoupeni občané spolu se zastupiteli všech stran a hnutí, aby se pak rozdílné názory nediskutovaly a neřešily až na jednání zastupitelstva města.

 

Michal Šebek (ODS)

Neodpověděl na dotaz redakce.

 

Petr Podhola (ČSSD)

Neodpověděl na dotaz redakce.

 

Rudolf Vodička (KDU-ČSL)

Neodpověděl na dotaz redakce.

Štítky koalice, ANO 2011, KDU-ČSL, ČSSD, ODS, TOP 09, Drbna.cz, KSČM, zastupitelstvo, František Konečný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politická korida: Zastupitelé hodnotí vytvoření nové koalice  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.