Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Další odliv peněz z budějcké městské kasy?

Budějcké městské kase, už tak dost vyprázdněné déletrvající ekonomickou stagnací i akutní nutností zaplatit za sanaci azbestu v májských školách, patrně hrozí další významný úbytek financí. Paradoxně v oblasti, která podle původních záměrů měla naopak městský rozpočet a rozvoj města posílit.

Kvůli pochybením v projektech Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM), které měly čerpat dotace z rozvojového operačního programu Evropské unie, vzniklo vysoké riziko, že město potřebné peníze nedostane.

Závažné chyby v projektech rekonstrukcí ulic odhalilo prošetřování Regionální rady Jihozápad. Nedostatky a účelová kritéria v zadávací dokumentaci i ve zpracování projektů byly zjištěny například u několika rozsáhlých projektů. Na vzniklý problém upozornil první náměstek primátora Miroslav Joch (ČSSD), který konstatoval, že na předfinancování a spolufinancování realizace projektů si město vzalo úvěr ve výši 600 milionů korun. Úvěr a úroky z něj měly být splaceny po dokončení projektů a převedení dotací na účet města. Tento plán zpochybnění transparentnosti projektů ohrožuje.

Původní částka evropských financí pro IPRM byla 7,6 milionů eur. „Balík finančních prostředků je nakonec tenčí vlivem přepočítávání peněz aktuálním kurzem, a je to 7,36 milionu eur, což činí asi 184 milionů korun,“ vysvětlil Joch. „Za tyto prostředky měla být rekonstruována celková výměra 61 300 metrů čtverečních. A tento indikátor se nám už jednou podařilo ponížit. Těžko jej však naplníme, když část rekonstrukcí prošetřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a další část Policie ČR,“ doplnil vysvětlení Miroslav Joch.

Miroslav Joch také uvedl některé konkrétní projekty, u kterých byla shledána zásadní pochybení. „Stavební úpravy ulice Karla Weise z první etapy úseku Fráni Šrámka – Pekárenská v hodnotě 7,9 milionů korun bez DPH obsahují v zadávací dokumentaci řadu nedostatků. Zaprvé uvádí konkrétní značky, které mají být použity, ať už se jedná o poklopy, zámkovou dlažbu, pouliční osvětlení, trubky či dokonce typ frézy a další. Navíc v zadávací dokumentaci chybí zmínka, že zadavatel může použít i jiné řešení.

Zadruhé je porušen požadavek samotného zadavatele, tedy města, kdy žadatelé měli předložit pojistnou smlouvu na pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou dodavatelem třetí osobě ve výši 10 milionů korun. Vítězná nabídka však předkládá platnou smlouvu pouze na pět milionů korun,“komentuje chyby Miroslav Joch a odkrývá další: „V projektové dokumentaci ke stavebním úpravám v úseku Pražského předměstí v ulici Skuherského, Bedřicha Smetany, Jeremiášova, Riegrova k Nádražní v předpokládané hodnotě 1,7 milionu korun bez DPH, hodnotil zakázku pouze jeden komisař, namísto požadovaných dvou. Druhý byl údajně nemocen.“

Podobná pochybení a nesrovnalosti byly zjištěny také u projektu rekonstrukce v Suchém Vrbném, v úseku Čsl. legií, Vladislava Vančury, Edvarda Beneše o výměře 12 tisíc metrů čtverečních a 32 milionů korun. Podle Miroslava Jocha regionální rada našla čtyřicet nedostatků, žádá jejich vysvětlení a s největší pravděpodobností předá věc ÚOHS.

Řešením situace se bude na svém jednání ve středu 7. března zabývat budějcká rada města. „Musíme najít náhradní projekty a v nich 28 tisíc metrů čtverečních vhodných k rekonstrukci. Dále musíme připravit dokumentaci, zahájit řízení, najít peníze, ze kterých budeme předfinancovávat, protože, jak jsem zmínil, původní úvěr k tomu určený ve výši 600 milionů korun je už téměř vyčerpán. Navíc vše je třeba stihnout zrealizovat do konce roku 2014, jinak hrozí vysoká pokuta od Evropské komise.

Druhou možností, jak se dostat z patové situace, je, zažádat u Regionální rady o již druhé snížení indikátorů ze 61 tisíc metrů čtverečních, což ale problém neřeší, protože pak stejně bude muset být dosaženo vyšších indikátorů v celém kontextu ROP Jihozápad,“ naznačuje možnosti Miroslav Joch, který ekonomiku města převzal po svém předchůdci Rudolfu Vodičkovi (KDU-ČSL , volební období 2006 – 2010).

Dotační programy EU a řízení projektů IPRM ve volebním období 2006 – 2010 i ve volebním období současném (2010 – 2014) má v kompetenci náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a územní plánování  Ivana Popelová (do roku 2010 ODS, 2010 až dosud členka HOPB).

Štítky projekt, peníze, Miroslav Joch, rekonstrukce, Evropská unie, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ČSSD, Bedřich Smetana, Edvard Beneš, Vladislav Vančura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další odliv peněz z budějcké městské kasy?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.