Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kotva a Dům umění: Schyluje se k novému výběrovému řízení

Překvapivý a rychlý obrat nastal v záležitosti jmenování vítězů výběrových řízení na provozovatele kina Kotva a galerie Dům umění, které na základě doporučení výběrové komise potvrdila na svém jednání budějcká rada města.

Rada města odsouhlasila provozovatelem kina Kotva na dalších deset let dosavadního nájemce Jana Turinského, přestože se v průběhu výběrového řízení objevily informace o neregulérním přístupu k dalším účastníkům řízení, takzvané ´skupině promítačů´, zastoupené Žanetou Sýkorovou a Davidem Trávníčkem.

Ti se do výběrového řízení přihlásili s projektem, který kromě zachování a rozšíření provozu kina garantoval i snížení ekonomických nákladů. Projekt byl ale z řízení vyřazen pro údajné formální chyby, kdy nebylo zřejmé, podává-li projekt jedna osoba nebo skupina osob.

Z výběrového řízení tedy ´vítězně´ vyšel Jan Turinský. V konkurzu na provozovatele Domu umění byl vybrán dosavadní kurátor Michal Škoda, respektive, byl jediným účastníkem soutěže, a tedy byl jmenován. Budějcká Drbna o všem už informovala.

Několik dní po oznámení výsledků řízení nastala změna. Důvodem je údajné pochybení a nesrovnalosti v zadání a podmínkách výběrových řízení, na které upozornila nová právní zástupkyně magistrátu. Podle ní by smlouvy, uzavřené na základě výběrových řízení, mohly být v budoucnu napadnutelné a v podstatě neplatné. V reakci na tuto skutečnost rada města hodlá výsledky výběrových řízení zrušit a vypsat novou soutěž na provozovatele kina a galerie.

Údajného pochybení v zadání soutěže se měl dopustit odbor kultury magistrátu, který by měl podle primátora Juraje Thomy nést odpovědnost a měly by být vyvozeny důsledky, zejména pro vedoucí odboru kultury Ivu Sedlákovou. Ta možnost pochybení a špatného zadání odmítá s tím, že materiály a podklady předkládala jak radním, tak je konzultovala s oddělením veřejných zakázek magistrátu.

„Zadání k výzvám bylo vždy konzultováno, při přípravě materiálu do rady města odsouhlaseno paní náměstkyní a následně pak radou schváleno. Projev vlastní vůle se v žádných případech neuplatňuje. Proces je složitější, ale vždy pod kontrolou nadřízených. Od počátku příprav jsem neobdržela žádnou výtku. Pochybení tedy odmítám,“ řekla Budějcké Drbně vedoucí odboru kultury Iva Sedláková.

O možnosti zrušení výsledků konkurzu a vypsání nových řízení bude rozhodovat budějcká rada města na svém jednání ve středu. Už nyní je ale zřejmé, že z celkem standardní záležitosti se opět stává kauza, která se řadí k mnoha dalším, s budějckou kulturou spojeným.

Ale možná je to ještě úplně jinak. Možná se jen budějčtí radní inspirovali metodami vládnutí krále ze slavné české pohádky: „Trubte na poplach! Poplach! Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji, co jsem slíbil... zrušte poplach!“

Budějcká Drbna bude další děj pohádky... totiž věci, sledovat.

Štítky výběrové řízení, Dům umění, kino, rada obce, Michal Škoda, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kotva a Dům umění: Schyluje se k novému výběrovému řízení  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.