Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Město se za nezvládnutí kalamity omlouvat nebude

Tři desítky bodů programu, standardní záležitosti k projednání, rozhodnutí důležitá pro budoucí rozvoj města a také zajímavé diskusní náměty - takové bylo už 21. jednání budějckého zastupitelstva, které se konalo včera, ve čtvrtek 14. února.

Možná končící vlna chřipky, možná oslavy svátku svatého Valentýna byly důvodem, proč se na jednání zastupitelstva sešlo jen 32 budějckých zastupitelů.

Na programu jednání měli realizaci Integrovaného plánu rozvoje města Levý břeh Vltavy včetně monitorovací zprávy, usnesení k poskytování pečovatelské služby, terénní hospicové péče, osobní asistence a tísňové péče na území města a také dotační programy v oblasti kultury a rozvoje cestovního ruchu.

Zastupitelé se také zabývali dispozicemi s majetkem města, včetně návrhu na prodej domů v historickém centru města, konkrétně v České ulici. Tento návrh byl naprostou většinou hlasů zamítnut.

V rámci bodu jednání číslo 26 - zprávy o vyřizování dotazů a připomínek členů zastupitelstva města - vznesl Stanislav Rataj (HOPB) několik připomínek k projektu Centra halových sportů.

Kromě dotazů na vnitřní vybavení haly, konkrétně povrch hrací plochy, upozornil také na nesouhlas veřejnosti se záměrem města na zbourání stávající Sportovní haly a zpochybnil stanovisko statiků, podle kterého je Sportovní hala v špatném statickém stavu, a proto není možná její rekonstrukce.

Mimo jiné konstatoval, že nová hala bude pravděpodobně plně využita pro tréninky VK Jihostroj a ostatní sportovní oddíly a sdružení budou mít jen velmi omezenou možnost novou halu využívat.

V následné diskusi 1. náměstek primátora Miroslav Joch (ČSSD) upřesnil, že posudek na statiku Sportovní haly ji hodnotí z hlediska možného zateplování, které by statiku haly neúměrně zatížilo.

V další diskusi zastupitelé hodnotili zejména efektivitu výstavby nové haly, včetně předpokladu nejen přímých nákladů na výstavbu, ale i následných výdajů na provoz a údržbu haly.

Dalším bodem programu byla diskuse zastupitelů. V ní vystoupil Vladimír Brůha (ODS) s krátkou připomínkou k zvládnutí úklidu města v době sněhové kalamity. Konstatoval, že ani po několika dnech nebyla situace vyřešena, život občanů i návštěvníků města komplikoval neodklizený sníh, nevyčištěné nebo špatně odklizené chodníky a problémy s parkovacími místy.

Vladimír Brůha podal návrh na usnesení, kterým by zastupitelé schválili veřejnou omluvu občanům města za komplikace, které jim nezvládnutí úklidu města způsobilo. Návrh představoval omluvu na webových stránkách města a v některém z médií.

K problému se v následné diskusi vyjádřili i další zastupitelé. Stanislav Rataj (HOPB) krátce shrnul vývoj situace a uvedl, že určité komplikace v prvních dnech po přívalu sněhu by se daly akceptovat, ovšem neodklizený sníh nebo nahrnuté hromady komplikovaly dopravu ve městě, parkování i chůzi po chodnících neúměrně dlouhou dobu. Tuto skutečnost zdokumentoval fotografiemi, které s výzvou k nápravě situace zaslal všem radním.

Zastupitelé mimo jiné hodnotili i možnosti společnosti .A.S.A. a dispozici firmy ke zvládnutí sněhové nadílky. Kritické připomínky zazněly na adresu radních, kteří nevyužili možnost spolupráce se stavebními firmami, a to ani s těmi, které mají s městem pro podobné situace smlouvu.

Radní Eva Hajerová (ČSSD) v diskuzi sdělila svůj názor, že město by mělo mít pro podobné situace krizový plán, jako příklad uvedla jiná města, která v takových situacích vyhlašují mimořádný stav, ve kterém jsou přesně určeny priority úklidu komunikací - přednostně páteřní komunikace, příjezdové komunikace k nemocnicím atd.

Další zastupitelé připomněli, že úklid komunikací se netýká jen firmy .A.S.A., ale také například Správy a údržby silnic na komunikacích ve správě Jihočeského kraje.

K připomínkám se vyjádřila náměstkyně Ivana Popelová (HOPB), podle níž situace nebyla zdaleka tak kritická a sníh byl odklízen průběžně nejen ze silnic a chodníků, ale i z trávníků.

Na její vyjádření reagoval Stanislav Rataj sdělením, že má tep aktuálně na hodnotě 200 a zdá se mu neuvěřitelné, že je možné považovat stav, který byl, za dobře zvládnutou mimořádnou situaci.

Návrh Vladimíra Brůhy (ODS) na veřejnou omluvu občanům nakonec nebyl zastupitelstvem přijat.

Štítky zastupitelstvo města České Budějovice, úklid sněhu, .A.S.A., omluva občanům, jednání zastupitelstva, Občané pro Budějovice, úklid, Den svatého Valentýna, chodník, sportovní hala, ČSSD, ODS, Vltava, Miroslav Joch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město se za nezvládnutí kalamity omlouvat nebude  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.