Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ministerstvo: Jihočeští hasiči a policisté jsou akceschopní!

Páteční inspekční návštěva ministra vnitra a jeho náměstka na jihu Čech dopadla na jedničku. Alespoň takový pocit získala Budějcká Drbna po společném odpoledním brífinku Jana Kubiceho s řediteli krajské policie a hasičů.

S kolegy z ministerstva a prvním náměstkem pro vnitřní bezpečnost Jaroslavem Hruškou navštívil Jan Kubice Jihočeský kraj, aby se seznámil s problémy řadových hasičů i funkcí obou krajských ředitelství. „Dopoledne jsme byli na návštěvě hasičské stanice v Týně nad Vltavou. Viděl jsem tam velmi kvalitní hasiče, ale poněkud nekvalitní techniku. Poté jsme se přesunuli na ředitelství Hasičského záchranného sboru, kde byl můj dojem také velmi dobrý. Navštívili jsme rovněž obvodní oddělení českobudějovické policie, které je silně v podstavu, nicméně funkční. Pracují tam lidé, kteří dělají svoji práci zodpovědně. A nakonec jsem byl seznámen se strukturou krajského ředitelství policie,“ uvedl v úvodu setkání s novináři Jan Kubice.

„Musím říct, že jak u ředitele Bureše, tak i pana plukovníka Heřmana jsem viděl velmi kvalitní přístup manažerů. Lidé si uvědomují, že současná situace není jednoduchá, neberou ji však nijak tragicky. Jsou velmi konstruktivní, mají přesné vize a dokáží krizové situace jak  vyhodnotit a poradit si s nimi, tak je i vytipovat a odhadnout do budoucnosti. Chtěl bych oběma pánům ředitelům poděkovat. Mají velmi dobře zpracované projektové plány a uvědomují si složitost dnešní doby,“ nešetřil chválou ministr, kterou pak oba ředitelé opětovali.

Jak uvedl ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Lubomír Bureš, jeho cílem bylo předvést vedení ministerstva stanici nižší kategorie. „Na to nejlepší je vždy hezký pohled, ale je třeba vidět realitu a mluvit s lidmi. To se dnes povedlo. Na řadu přišla neformální diskuze, jak se hasičů dotkly úspory, jak vnímají svoje platy, mluvilo se i o tom, kdo splácí hypotéku a jak ustojí svůj rodinný život,“ řekl Bureš a jedním dechem dodal: „Jsem hrozně rád, že tato návštěva byla upřímná a mohl jsem říct všechno, co jsem měl na jazyku. Tak to bylo i vnímáno. Děkuji tímto panu ministrovi za otevřenost.“

„Také bych rád panu ministrovi poděkoval. Překvapil mne jeho pragmatický a lidský přístup. Seznámil jsem jej s vývojem ekonomické a bezpečností situace v kraji, dále i s tím, jak jsme přistoupili ke sníženému rozpočtu v rámci hospodaření a jakou strategii jsme přijali v konkrétních oblastech,“ reagoval policejní ředitel Radomír Heřman. Následně důvod, proč ministra Kubiceho zavedl na budějcké obvodní oddělení. „Nezvolili jsme nic exkluzivního, ale viděl práci nejzatíženějšího oddělení pořádkové policie v rámci regionu, které je po dvou pražských třetím nejvytíženějším u nás. Počet trestných činů tam vloni dosáhl čísla 2997,“ sdělil Heřman.

Slova ministra vnitra Jana Kubiceho doplnil jeho první náměstek pro vnitřní bezpečnost Jaroslav Hruška. „Nepřijeli jsme sem s batohem plným peněz, ale chtěli jsme slyšet, jak se za současné situace dá Hasičský záchranný sbor a policie řídit. Zpráva pro všechny Jihočechy je jasná – všichni dokáží být akceschopní a přijet jim na pomoc. Když je málo peněz, každý si uvědomí ty správné hodnoty. Pokud to ředitelé dokáží vyhodnotit a budou mít správné priority, povede to k ozdravení systému, a to se netýká jen ministerstva vnitra, ale celé naší společnosti,“ měl jasno náměstek. Vzápětí přiznal, že jej překvapil nápad případů na budějckém obvodním oddělení policie. „Žil jsem v domnění, že jižní Čechy je kraj plný rybníků, kaprů a máte tady pohodu. Když jsem ale slyšel, že oddělení je třetí nejzatíženější v republice, změnil jsem na tento kraj svůj pohled.“

Jak se po proslovech všech účastníků krátké tiskové konference ukázalo, většina z přítomných žurnalistů na brífink dorazila především kvůli položení otázky, jak na vnitru probíhají jednání o udělení azylu manželovi uvězněné ukrajinské expremiérky Oleksanderu Tymošenkovi.

„Mohu potvrdit, že pan Tymošenko podal před několika měsíci na ministerstvo vnitra žádost o politický azyl. Dnešního dne mu bylo kladně vyhověno,“ řekl Jan Kubice. „Nedomnívám se, že to nějak ovlivní naše vztahy s Ukrajinou. Je to rozhodnutí ministerstva vnitra, ne ministerstva zahraničí, tudíž se jedná o vnitřní záležitost České republiky,“ je přesvědčen ministr.

Štítky Jan Kubice, policie, návštěva, Česko, Hasičský záchranný sbor, Jihočeský kraj, H. Uden, Drbna.cz, Ministerstvo vnitra České republiky, Týn nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo: Jihočeští hasiči a policisté jsou akceschopní!  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.