Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nová budějcká čtyřkoalice si rozdělila placené posty

V jedenáctičlenné radě Českých Budějovic bude mít vítězné hnutí ANO primátora, všechny strany pak minimálně jednoho placeného náměstka. Uvolněných politiků bude v čele města pracovat více než dosud, protože koalici budou namísto dosavadních tří subjektů tvořit čtyři.

Hnutí ANO získalo v radě všechny důležité posty. Bude mít na starost ekonomiku a finance, dopravu a investice a také veřejné statky a zakázky. Třeba lidovci budou mít náměstka pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Další obsazení rady města ale nechtěl lídr ANO a jediný kandidát na primátora Jiří Svoboda specifikovat. Jisté však je, že KDU-ČSL a TOP 09 budou mít po jednom náměstkovi.

ČTĚTE TAKÉ: Novým primátorem Budějc bude Jiří Svoboda!

Vyjednávači už mají jasno také o předsedech komisí a jednalo se také o místech v dozorčích radách společností zřizovaných městem. Hotová je osnova programové části koaliční smlouvy.

V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít čtyřkoalice většinu 27 hlasů. Dohodu o povolební spolupráci uzavřely ANO, Občané pro Budějovice, KDU-ČSL a TOP 09 nečekaně v pátek v noci. V radě bude mít ANO pět zastupitelů, OPB čtyři a KDU-ČSL s TOP 09 po jednom.

Definitivně hotovo bude příští týden. Ustavující jednání zastupitelstva se bude odvíjet od verdiktu soudu, který přijal stížnost na výsledek komunálních voleb. Soud má na posouzení stížností dvacetidenní lhůtu.

ČTĚTE TAKÉ: Volby jsou podle politického uskupení Společně neplatné

Komunální volby v jihočeském krajském městě vyhrálo hnutí ANO a v zastupitelstvu bude mít 12 křesel. Druhé ČSSD hlasy vynesly devět mandátů, třetímu hnutí Občané pro Budějovice osm mandátů, čtvrté KSČM šest, TOP 09 čtyři, lidovcům a ODS po třech. V dosavadní koalici na radnici hnutí ANO nahradí ČSSD a po letech se tam vrátí lidovci.

Zdroj: ČTK

Štítky koalice, ANO, OPB, KDU-ČSL, TOP 09, rada města, zastupitelstvo města, placené posty, neuvolněný radní, ANO 2011, rada, primátor, České Budějovice, Jiří Svoboda, Občané pro Budějovice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová budějcká čtyřkoalice si rozdělila placené posty  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.