Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Rodící se koalice: Lidovcům post neuvolněného radního nestačí

Budějcká koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL, na které se v pondělí dohodli hlavní vyjednávači, je v současné době nejistá. Lidovcům nepřipadá adekvátní nabídka pouze jednoho místa neuvolněného radního. Agentuře ČTK to dnes řekl předseda městské organizace KDU-ČSL Rudolf Vodička.

Podle pondělní dohody ANO a ČSSD by mělo vítězné hnutí obsadit v jedenáctičlenné radě města čtyři křesla včetně postu primátora, šest míst chce ČSSD a jedno zbylo pro lidovce.

„V pondělí jsme jednali se zástupci ANO a ČSSD a byli jsme seznámeni s dohodou, kterou učinili. Kolegům jsme sdělili, že tuto dohodu musí projednat městský výbor,“ řekl Rudolf Vodička s tím, že jako předseda městské organizace nedoporučí takovou dohodu přijmout.

Pro něj by byl akceptovatelný post uvolněného radního. Poznamenal, že dosud bývalo zvykem, že každá koaliční strana měla v radě svého náměstka.

Jiří Svoboda jako nestraník na kandidátce ANO neví nic o eventuálním obsazení postů v radě za jeho hnutí, ani to, kdo bude nominován na primátora.

Jasno má ČSSD. Podle lídra Miroslava Jocha trvá ČSSD na požadavku šesti křesel v radě. Udržet chce místo dosavadního prvního náměstka a dvou uvolněných radních jako dosud. Také ANO má požadavky na uvolněné radní, proto na lidovce nezbylo.

Pokud vedení KDU-ČSL potvrdí názor předsedy, a bude trvat na místě uvolněného radního, osloví vyjednávači s nabídkou podle Jocha asi ODS. Podle dalších členů ČSSD začínají vyjednávání komplikovat názory ústředních orgánů vládní koalice.

Vyjednávači všech tří stran se sejdou zase ve čtvrtek po jednání stranických vedení.

Zdroj: ČTK

Štítky koaliční jednání, České Budějovice, ANO, ČSSD, KDU-ČSL, koalice, ANO 2011, rada, Miroslav Joch, Jiří Svoboda, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Havlíček

jen opatrně

Středa, 15. října 2014, 11:36Odpovědět

Rodící se koalice: Lidovcům post neuvolněného radního nestačí  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.