Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Síly ODS a ČSSD před volbami jsou v kraji vyrovnané

Podle průzkumu agentur STEM/MARK a SC&C pro Českou televizi jsou síly ODS a ČSSD před krajskými volbami v jižních Čechách vyrovnané. Obě strany podporuje 21 procent voličů.

Na třetím místě se umístili komunisté (17,5%), s odstupem následuje TOP 09 a Starostové (10%). Do krajského zastupitelstva by se ještě dostali Jihočeši 2012 (9%) a lidovci (6,5%).

Data pro průzkum pro televizní diskusní pořad Otázky Václava Moravce agentura sbírala od více než tisícovky respondentů.

Sedmou příčku v průzkumu obsadila Strana zelených s podporou tří procent voličů. Další tři subjekty by volilo shodně 2,5 procenta lidí: Českou pirátskou stranu, Věci veřejné a SPOZ. Dvouprocentní podporu má Dělnická strana sociální spravedlnosti.

Výsledky přibližně kopírují průzkum, který před dvěma týdny uveřejnil Český rozhlas. Tehdy by podle agentury ppm factum volby vyhrála ČSSD se ziskem 19,4% hlasů. Těsně za ní by pak skončila ODS, kterou by podpořilo 19,3% voličů.

Do krajského zastupitelstva by se dostaly ještě KSČM (18,6%), TOP 09 a Starostové pro Jihočeský kraj (12,2%), Jihočeši 2012 (6,8%) a KDU-ČSL (5,1%).

Nyní jsou v jihočeském krajském zastupitelstvu čtyři strany. Vládnoucí koalici tvoří ČSSD a ODS. V opozici zůstaly KSČM a KDU-ČSL. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má koalice 41 křesel. V roce 2008 získali sociální demokraté na jihu Čech 33,8% hlasů. ODS tehdy podpořilo 29,6% voličů. KSČM získala 15,9% a KDU-ČSL 6,9% hlasů.

O podporu v jihočeských krajských volbách bude letos na podzim bojovat 18 stran, hnutí a sdružení. Je to o pět více než před čtyřmi lety. Krajské volby se konají 12. a 13. října.

Zdroj: ČTK

Štítky předvolební průzkum, krajské zastupitelstvo, volby, krajský úřad, České Budějovice, Jihočeský kraj, ODS, ČSSD, průzkum, krajské volby, Česká televize, zastupitelstvo kraje, TOP 09, Starostové a nezávislí, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Síly ODS a ČSSD před volbami jsou v kraji vyrovnané  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.