Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Výsledky budějckých voleb platí, zastupitelstvo se může sejít

Krajský soud zamítl stížnost na výsledek letošních budějckých komunálních voleb. Návrh podala na konci října koalice Společně pro Budějovice, která poukazovala na protiústavnost pětiprocentní uzavírací klauzule. Verdikt je pravomocný a neexistuje proti němu žádná kasační stížnost.

ČTĚTE TAKÉ: Volby jsou podle politického uskupení Společně neplatné

Koalice Společně pro Budějovice zpochybnila volbu osmi zastupitelů. Místo nich by prý měli v samosprávním orgánu sedět kandidáti ze subjektů, které se do zastupitelstva nedostaly. Koalice argumentovala pětiprocentní hranicí zajišťující subjektům vstup do zastupitelstva.

Uzavírací klauzule prý omezuje volnou, respektive svobodnou soutěž politických sil v demokratické společnosti, což je v rozporu s ústavou. Podobně se v minulosti ohrazovala Česká pirátská strana proti výsledkům parlamentních voleb a společně se Stranou zelených proti letošním evropským volbám.

Pětiprocentní hranice umožňující vstup subjektům do orgánů platí v Česku ve všech volbách s poměrným systémem.

Krajské město tak mohlo na základě soudního rozhodnutí, vyvěšeného na úřední desce, svolat ustavující zastupitelstvo, které se sejde příští pátek 21. listopadu, tedy přesně po šesti týdnech od voleb.

ČTĚTE TAKÉ: Stížnosti na výsledky komunálních voleb u soudu neuspěly

Zdroj: ČTK

Štítky volby, návrh na stížnosti, krajský soud, České Budějovice, zamítnutí, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Česká pirátská strana, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Strana zelených, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výsledky budějckých voleb platí, zastupitelstvo se může sejít  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.