Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rakousko dočasně zavádí na svých hranicích celní kontroly

Doklady v podobě občanského průkazu nebo cestovního pasu bude od soboty potřebovat každý při cestě z Česka do Rakouska. Země totiž dočasně obnovila hraniční kontroly a na hranice se vrátí celníci, budou kontrolovat totožnost osob na vjezdu do Rakouska, potvrdil Tomáš Haišman z ministerstva vnitra.

"Dočasné hraniční kontroly Rakousko zavedlo proto, aby předešlo příjezdu známých demonstrantů na jednání Světového ekonomického fóra. Skončit by měly ve čtvrtek 9. června," uvedl Haišman, ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. Podle jeho slov je zavedení kontrol na hraničních přechodech plně v souladu s pravidly zemí "Schengenského prostoru".

Ministerstvo varuje české občany, že bez platných dokladů by je nemuseli rakouští celníci do země vpustit. Stejně tak by lidí v uvedeném období neměli do Rakouska přecházet mimo hraniční přechody.

„Hranici bude možné překročit pouze na bývalých hraničních přechodech a turistických stezkách, kde rakouská policie bude provádět pravděpodobně přiměřené kontroly. Hraniční kontroly budou obnoveny nejen na hraničních přechodech mezinárodního významu včetně letišť, ale i na menších přechodech regionálního významu včetně turistických stezek může probíhat přiměřená kontrola," uvedl Haišman.

"V podmínkách Horního Rakouska a Jihočeského kraje budou nepřetržité kontroly na bývalém hraničním přechodu Dolní Dvořiště – Wullowitz. Předpokládá se, že na ostatních přechodech budou kontroly pouze namátkové," informoval mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Světové ekonomického fórum – Regionální fórum o Evropě a Asii se uskuteční od 8. do 9. června v prostorách vídeňského zámku Hofburg. Při této příležitosti je očekáván příjezd okolo 500 nejvyšších představitelů ekonomických a politických špiček.

Autor: Richard Benes
 

Štítky Rakousko, hraniční přechod, Ministerstvo vnitra České republiky, Česko, Světové ekonomické fórum, Evropa, Asie, Horní Rakousy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakousko dočasně zavádí na svých hranicích celní kontroly  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.