Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Situace na Šumavě se vyhrocuje, místní blokují přístupové cesty aktivistům, zasahuje policie.

Napětí mezi místními obyvateli a účastníky blokády kácení Na Ztraceném po klidném víkendu roste, policie zasahuje od ranních hodin proti aktivistům i proti místním, kteří na několika místech blokují postupující aktivisty. Dřevorubci kácí naplno, řekl mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Ekologickým aktivistům blokujícím zásah správy NP Šumava v lokalitě Na Ztraceném u obce Modrava brání od pondělního rána v přístupu na místa kácení kůrovcových stromů na několika místech místní obyvatelé. Většina z nich podporuje rozhodnutí správy parku proti kůrovci devastujícímu okolní lesy rázně zasáhnout a s blokádou organizovanou Hnutím Duha a dalšími ekologickými skupinami nesouhlasí.

Po nedělním drobném incidentu, kdy místní chrstli na skupinu aktivistů snažící se provádět osvětu kýble s kůrovci sebranými z feromonových lapačů, začali místní blokovat na několika místech přístup aktivistů na lokality, kde se kácí. "Skupina místních nám nejprve ráno znemožnila odjezd z místa, kde přespáváme, na Filipovu Huť, odkud obvykle chodíme Na Ztracené. Odjezdovou cestu zablokovali na obou místech pomocí traktorů," řekl v pondělí ráno agentuře Mediafax mluvčí blokády Vratislav Vozník.

Další pokus o zablokování cesty čekal aktivisty u Černohorské nádrže, několik set metrů od místa, kde od rána dřevorubci kácí. "Místní obyvatelé nám zablokovali přístupovou lesní cestu a odmítli nás pustit dále. Jde o veřejnou turistickou trasu, zavolali jsme policii. Ta zasáhla během několika minut a cestu uvolnila," dodal Vozník.

Policie podle Vozníka zadržela už okolo půl šesté skupinu aktivistů tvořící podpůrný tým pro skupinu lezců na lokalitě číslo tři mezi Černohorskou nádrží a místě Na Ztraceném, kde se intenzivně kácí. "Policisté také zabavili část lezeckého vybavení. Přesto jsou lezci v korunách stromů, využívají již dříve instalované lanové sítě. Na místě se ale kácí a stromy padají podle nás nebezpečně blízko lezců v korunách stromů," doplnil Vozník s tím, že na místo míří další skupina asi dvaceti aktivistů.

Aktivisté také v pondělí ráno zrušili informační stánek, pomocí kterého chtěli veřejnost informovat o smyslu své činnosti. "Rozhodli jsme se tak po neshodách s místními, který vyvrcholil právě v neděli vysypáním kýblů s kůrovci na aktivisty u stánku," uvedl Vozník.

Policie zasahuje v pondělí na místě opět v počtu zhruba 50 příslušníků. "Během rána jsme zatím zadrželi několik aktivistů, mezi nimi i dva z lezců v korunách stromů. Zadržení se opakovaně dopouštěli přestupků, když odmítali opustit místo kácení, kam nemá veřejnost přístup," sdělila agentuře Mediafax mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová.

Na Ztraceném se od časného rána naplno kácí. "Na místě pracují dřevorubci kácející napadené stromy i loupači, kteří odkorňují část napadených stromů nastojato," sdělil mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Správa parku se ohradila proti závěrům Českého helsinského výboru (ČHV), který v neděli shledal kácení kůrovcových stromů na Šumavě nezákonným a policejní zákroky proti aktivistům za nepřiměřeně hrubé. Výbor tak učinil poté, co aktivisty navštívila minulý týden předsedkyně výboru Anna Šabatová. "Prohlášení ČHV trpí závažným nedostatkem informací, z nichž představitelé výboru následně vyvozují mylné závěry," reagoval Pechoušek.

Helsinský výbor se podle mluvčího správy parku mýlí především v tom, když tvrdí, že pro asanaci kůrovcem napadených stromů v lokalitě Na Ztraceném je nutné udělení výjimky ze zákona a že příslušné správní řízení nebylo dosud ukončeno. "Český helsinský výbor zcela zjevně nemá dostatek informací, nebo má informace jednostranné a neúplné. Skutečnost je právě opačná: řízení, které v této věci vedla Česká inspekce životního prostředí, bylo pravomocně ukončeno před několika týdny a jeho závěr byl jednoznačný - v předmětné lokalitě není pro zásahy výjimka potřebná," uvedl Pechoušek.

Podle jeho slov je politováníhodné, když se respektovaná instituce jakou je ČHV, propůjčuje ke kategorickým výrokům opřeným výhradně o tendenční názory jedné ze stran sporu. Proto Pechoušek pozval zástupce výbory k návštěvě celého parku, nejen lokality Na Ztraceném, aby získali detailní pohled na situaci s kůrovcovou kalamitou na Šumavě.

Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky policie, Šumava, kácení, strom, Český helsinský výbor, Mediafax, Hnutí DUHA, Národní park Šumava, Modrava, Anna Šabatová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace na Šumavě se vyhrocuje, místní blokují přístupové cesty aktivistům, zasahuje policie.  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.