Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Výtěžek z Tříkrálové sbírky možná překoná loňskou částku. Na uprchlíky z ní nic nejde

„Kdo přispěje do této sbírky, podporuje imigranty.“ Tak nějak zněla velká část vzkazů čtenářů pod článkem k začátku Tříkrálové sbírky. Informace o rozdělení vybraných peněz se lišily. Některé tvrzení čtenářů potvrzovaly, některé dost jasně vyvracely. Úplnou jistotu v daném tématu nabízí zástupce ředitele Diecézní charity České Budějovice Roman Tlapák. Ta totiž Tříkrálovou sbírku pořádá.

Tříkrálová sbírka skončila. Už máte částku, kterou se letos podařilo vybrat?
Zatím ještě nemáme úplně všechny výsledky, ale blížíme se k pěti milionům. Věřím, že překonáme loňskou sbírku, kde jsme vybrali 5 158 708 korun.

Jak bude výsledná částka rozdělena?
Hlavně všechny peníze z profesionálních charit jdou zpátky na zabezpečení jejich sociálních projektů. Všechny záměry, které jsou, jdou na charity, jež zabezpečují domy pro seniory, hospice, nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. Těch pětašedesát procent se vrací do míst, kde se vybírá. Potom některé dobrovolné charity nebo farnosti mají záměr třeba v adopci na dálku v Indii, Zimbabwe nebo Bělorusku, ale vytvářejí také krízové fondy na nějaká neštěstí a přírodní katastrofy. Nebo třeba na pomoc lidem v obtížných životních podmínkách, když vyhoří byt. Pomáhali jsme třeba rodině, které zemřela maminka a nechala po sobě sedm dětí. Na to jsou ty záměry. A poté se také pomáhá hospici v Prachaticích, hospici v Třeboni... To dělají tyhle farnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Ve středu vyrazí do ulic koledníci Tříkrálové sbírky

S výslednou částkou hospodaříte přímo vy?
Peníze, které se vybraly, se posílají na účet do Prahy. Až když v Praze rozklíčují platby, tak se vrací zpátky k nám na diecézní charitu a v podstatě pětašedesát procent jde do míst, kde se peníze vybraly. Dalších patnáct procent zůstává u nás na diecézi a těmi podporujeme třeba vznik nových charit. Letos máme v úmyslu založit charitu v Nových Hradech. Peníze jsou i na podporu sociálních služeb, které nejsou úplně dotované z kraje nebo z ministerstev práce a sociálních věcí a vnitra. Poté zůstává deset procent v diecézi na zahraniční pomoc, na projekty vzdělávání v Bělorusku, Zimbabwe, Rumunsku a v Bulharsku. Pět procent zůstává v Charitě České republiky. Ta je má na dlouhodobé projekty v Africe, Asii, kde se zabezpečuje vzdělávání nebo jiná pomoc v rozvojových zemích. A pět procent je na režii sbírky. Něco se musí dát na kalendáříky, které například rozdáváme.

V médiích kolovaly informace, že peníze z Tříkrálové sbírky půjdou i na pomoc uprchlíkům proudícím do Evropy.
To je úplně jinak. Na uprchlíky vyhlásila Charita České republiky, když krize začala, samostatný účet. Na ten mohli lidé přispět. Ale to šlo úplně mimo Tříkrálovou sbírku. Lidé si to pletou. Diecézní charity mají poradnu pro cizince a migranty, jenže ta je pro cizince, kteří zde už mají nějaký druh pobytu a potřebují vyřídit nějaké dávky, překlad nebo notifikaci vzdělání. Není to tak, jak to probíhalo v médiích, že je to pro běžence. Tyhle peníze pro ně vůbec nejsou. Lidé se odvolávali na Arcidiecézní charitu Praha, ale oni mají také tuhle poradnu pro cizince a migranty. Mám pocit, že mají sídlo na letišti v Ruzyni. Ale není to pro tyhle běžence. Ani tady žádní nejsou, co si budeme povídat. Žádné fondy na ně my nemáme. Já sám mám na starosti humanitární pomoc a byl jsem na několika jednáních kraje, kde byla cizinecká policie. Tohle všechno jde přes ně. S charitou to nemá nic společného. 

Foto Dominik Svoboda

Štítky charita, peníze, uprchlík, České Budějovice, Praha, Bělorusko, Česko, Zimbabwe, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Cizinecká policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výtěžek z Tříkrálové sbírky možná překoná loňskou částku. Na uprchlíky z ní nic nejde  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.