Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stromy u Maláku mají novou naději

Už se zdálo, že je rozhodnuto, že letité stromy podél pravého břehu Malše zmizí a na místě začnou řádit bagry. Občanské sdružení Malše a iniciativa Zachraňme Malák, ale boj za záchranu oblíbené rekreační lokality nevzdaly a nyní si mohou připsat první úspěch. Městské zastupitelstvo totiž neschválilo smlouvu o financování první etapy protipovodňových opatření.

Občanské sdružení Malše nedávno zaslalo otevřený dopis primátorovi Budějc, ve kterém ho informovalo o nových skutečnostech, které jak sami tvrdí, by měly stavbě zabránit. Dle přiložených informací splní projekt svůj účel i v případě, že bude vybudována pouze protipovodňová zídka a břeh se nebude odbagrovávat. Tato varianta by radnici samozřejmě ušetřila i peníze.

ČTĚTE TAKÉ: Před bagry na Maláku se staví další nové skutečnosti

Možná i tyto informace způsobily, že smlouva o financování nebyla schválena. Z celkového počtu 42 přítomných zastupitelů se pro schválení smlouvy vyjádřilo jen 18, což na podpis nestačí. Proti se vyslovilo devět zastupitelů, zdrželo se jich osm a nehlasovalo sedm. Tři zastupitelé pak nebyli na hlasování přítomni. Jistě je ale zajímavé zaměřit se na to, jak se k problému postavily jednotlivé partaje.

Stoprocentní podporu podpis smlouvy měl u KDU – ČSL a ODS. O podpis smlouvy zřemě velmi stáli i zastupitelé z ANO. Pro podpis jich hlasovalo hned sedm z deseti. Zbylí tři se zdrželi.  Poněkud rozpolcená pak byla ČSSD, kde pro podpis hlasovalo 5 zastupitelů, dva se zdrželi a jeden hlasoval proti.

Naopak odpůrci bagrování našli podporu u KSČM, jejíchž všech pět zastupitelů hlasovalo proti, HOPB, TOP09 a Nezávislých. Jak hlasovali konkrétní zastupitelé, se můžete přesvědčit na hlasovací listině.

PODPIS SMLOUVY ODMÍTNUTNaši zastupitelé dnes - kromě mnoha jiných bodů - hlasovali také o tom, zda město podepíše finá...

Zveřejnil(a) Zachraňme Malák dne 14. březen 2016

 

Cui Bono? Ani obyvatelé lokality U Špačků bagry nechtějí

Přestože smlouva pojednává jen o první etapě, chladní nezůstavájí ani obyvatelé lokalit, kterých by se měly dotkonout etapy následující. „S hlasováním jsme spokojeni, podle nás zvítězil ten nejracionálnější přístup k vyřešení problému. My, kteří bydlíme po generace v lokalitě U Špačků, zásadně nesouhlasíme  s navrhovaným řešením protipovodňových opatření na řece Malši v úseku od Malého jezu ke Kaplířově ulici a dále proti proudu k původní zástavbě. Naše rodinné domy, které jsou nejvíce ohroženy, město neřeší," říká obyvatelka lokality U Špačků Marie Říhová.

Marii Říhovou znepokojuje stále častější výstavba v blízkosti jejího bydliště. Občanská iniciativa Zachraňme Malák už dříve polemizovala o tom, že právě lokalita U Špačků by mohla být tím, co podpůrce bagrování zajímá nejvíce. V současné době je totiž velká část lokality záplavovou oblastí, a tudíž se na ní nesmí stavět. Protipovodňová opatření v navrhované podobě by však umožnila změnu části záplavové oblasti na stavební parcely. 

Obdobné podezření má i Marie Říhová. „V poslední době se v našem okolí stále povoluje výstavba rodinných domů, od které je svedena dešťová voda do zaneseného a léta nečištěného koryta ramene a ubírá se kvalitní volná orná půda.Navrhujeme, aby byla provedena určitě výrazně méně finančně nákladná akce, a to důkladné vyčištění koryta a břehů řeky Malše včetně ramene v dané lokalitě a ponechání původních zátopových území.  Není nutné tak výrazně a bezohledně měnit ráz krajiny v oblasti Malého jezu, Javorové ulice a oblasti  U Špačků.  Veškeré tyto kroky jsou činěny bez jakýchkoliv podrobnějších znalostí daného místa.“

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Malše, bagr, protipovodňová ochrana, KDU-ČSL, České Budějovice, ČSSD, ODS, KSČM, ANO 2011, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stromy u Maláku mají novou naději  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.