Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Poezie, Próza, mluvené slovo, hudba. Literatura žije i na jihu Čech

Třídenní literární festival, nejen pro milovníky literatury či hudby, ale pro příznivce nezávislé kultury, si užijete od středy v centru města. Těšit se můžete na literární ikony jako spisovatele Jiřího Hájíčka či bývalou členku Plastik People of the Universe Evu Turnovou.

V hlavním stanu, který bude od středy 22. dubna otevřen každý den od 11 hodin na náměstí Přemysla Otakara II., uvidíte autorská čtení, literární představení i hudební vystoupení. Každý návštěvník si také najde knihu svého srdce, kterou si odnese sebou domů.

„V rámci festivalu byla před dvěma měsíci v Literární kavárně Měsíc ve dne vyhlášena sbírka s názvem Pošli knihu dál. Mohu s radostí oznámit, že se jich sešlo kolem tří tisíc, a to například i takové perly jako kompletní detektivní díla Dicka Francise,“ oznámila pořadatelka festivalu Eliška Štěpánová.

Na náměstí bude také možné vypůjčit si díky Jihočeské knihovně elektronickou knihu a děti se jistě pobaví nad literárními kvízy.

„Každý den se ponese v trochu jiném duchu. Středa je věnována autorským čtením a zpěvu. Vystoupí baskytaristka Plastiků, významná představitelka české undergroundové scény, spisovatelka Eva Turnová. Těšit se můžete i na zpěvačku a hudebnici Miu Fellou,“ komentuje středeční program Eliška Štěpánová.

Ve středu také proběhne akce s názvem Pomáhat a básnit. Jde o celorepublikovou akci Guerilla Poetring, která spočívá v tom, že každý může napsat či opsat svou oblíbenou báseň a vylepit ji do veřejného prostoru. „Budeme rádi, když autoři své básně vyfotí a uveřejní je na stejnojmenných facebookovýh stránkách nebo nám fotografii mohou zaslat a my ji zveřejníme,“ vysvětluje Eliška Štěpánová.

Účast na festivale potvrdil také Kamil Bouška, což je talentovaný pražský básník, jehož první sbírka Oheň po slavnosti byla nominována na cenu Magnesia Litera. Kamila bude možné vidět a slyšet ve speciálním literárním trolejbuse, který vyjede ve středu v 16 hodin od nádraží a po dvaceti zastávkách dorazí až na sídliště Máj. Jezdit bude do 18:30 hodin.

Čtvrtek bude patřit těm, kteří jsou „jiní“, to znamená nejenom bezdomovcům, ale i cizincům, kteří budou číst ve své mateřštině. Těšit se můžete na chilskou, italskou, americkou či ukrajinskou literaturu. V 16 hodin proběhne před festivalovým stanem originální bezdomovecký muzikál, který nastudovali členové Bezdomoveckého divadla. Pátek se ponese v duchu dada.

Literární festival se každý večer přesune od 19:30 s programem do Literární kavárny Měsíc ve dne, kde uslyšíte autorská čtení střední generace jako například spisovatelů Březiny, Žáka či Hájíčka. V pátek se o zábavu postará Kabaret Kajbar.

Autoři | Foto Eliška Štěpánová

Štítky festival, Česko, Jiří Hájíček, Eva Turnová, hudba, autorské čtení, kultura, Dick Francis, mluvené slovo, Měsíc, Kamil Bouška, Náměstí Přemysla Otakara II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poezie, Próza, mluvené slovo, hudba. Literatura žije i na jihu Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.