Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

V jižních Čechách ubylo krádeží kovů i zákazníků sběren

Po změně vyhlášky o odpadech výrazně ubylo také v Jihočeském kraji krádeží kovů. Shodují se na tom zástupci měst i policie. Pracovníci výkupen uvedli, že mají o něco méně zákazníků než před loňským 1. březnem, kdy pro ně začal platit zákaz plateb v hotovosti. Důvodem je ale hlavně nižší výkupní cena kovošrotu. Česká obchodní inspekce (ČOI) zakázané platby v hotovosti v jihočeských sběrnách nezjistila.

Bezhotovostní platby za výkup kovů od lidí zavedlo ministerstvo životního prostředí od 1. března loňského roku. Vyhláška má zamezit obchodování s kradeným kovem. Když inspektoři České inspekce životního prostředí v polovině března roku 2014 zkontrolovali 200 sběren v zemi, zjistili, že každá druhá porušila zákon.

V letošním prvním čtvrtletí ve sběrnách kovů v jižních Čechách a v sousední Vysočině provedla ČOI celkem 12 kontrol. Ani v jednom případě inspektoři nezjistili platby v hotovosti. Inspektoři při kontrolách vystupují jako běžní zákazníci přinášející materiál na výkup. Svoji totožnost odhalí až po jeho zvážení a provedení platby.

Podle Karla Kroniky ze společnosti Fast Kovošrot měla vyhláška jednoznačně pozitivní vliv, s železem z krádeží se již nesetkávají. Totéž si myslí i Petr Burda z firmy Al-Metal. Pokles počtu zákazníků byl podle něj nejprve zásadní. Posléze se ale jejich počet ustálil. Nyní tu mají zhruba o polovinu méně zákazníků, než bývalo v tuto dobu obvyklé. „Za to ale mohou nízké ceny železa, které jsou až o 300 procent nižší, než bylo zvykem,“ uvedl majitel firmy Petr Burda. Lidé, kteří mohou, podle něj s výkupem železa čekají, než se jeho cena zvedne.

Méně krádeží kovů je i ve statistikách policistů. „Za poslední měsíce si nepamatuji na ukradený kovový předmět, například víko od kanálu,“ uvedl tiskový mluvčí Městské policie v Českých Budějovicích David Štýfal. Stejná je podle mluvčí radnice Kristyny Barchini také situace v Písku. „V Písku skutečně evidujeme nižší počty krádeží například vík od kanálů, dopravních značek, svodidel,“ uvedla Barchini. „Pokles je markantní. Počet takových krádeží je v Táboře minimální,“ uvedl rovněž tajemník Městského úřadu v Táboře Lubomír Šrámek.

Foto upload.wikimedia.org | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, kovy, krádež, platba, Česká obchodní inspekce, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Petr Burda, Česká inspekce životního prostředí, Lubomír Šrámek, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frodo kocour

Možná by nebylo až tak špatné, kdyby ten kdo smolí článek, uměl alespoň trochu česky. Už nadpis je pitomost, zákazníkem je v češtině myšlen ten, kdo něco nakupuje, takže nikoli Zoltán Fekete s víkem od kanálu, to je milý redaktůrku prodávající. Zákazníkem je ta sběrna co to od něj nakoupí. Pokud by sběrna dále věc prodala byla by samozřejmě prodávajícím a dotyčný co si dekl od kanálu kupuje by byl zákazník. Takže kdopak to drásal na papír nebo spíš do PC? Žák zvláštní (dnes praktické) školy? Ani základní gramotnost v počtech by pisálkovi neuškodila. "nízké ceny železa, které jsou až o 300 procent nižší, než bylo zvykem" Takže milý intelektem asi nepolíbený pisálku, pokud je cena se kterou to srovnáváte třeba 10,-Kč pak je to milý IQ prostý tlachale 100%. Takže pokud je dnes cena o "300% nižší" znamená to, že že by ten kdo to železo přinese, by zaplatil ještě 20,-Kč za každé kilo, které mu ve sběrně vezmou. Což i individuum ducha mdlého, tedy novinář, jistě nazná, je blbost. Ono jestliže klesne cena na 1/3 tak to není o 300%, ale o cca 66% ve zmíněném příkladu na 3,30Kč. Prostě žvanit můžete o politice, "lidských právech", evropských hodnotách a podobných kravinách, ale jak jde o matematiku, držte se hóódně daleko a modlete se, aby vás z redakce nevykopli, neměl byste ani na pokladní v marketu

Sobota, 7. května 2016, 21:05Odpovědět

V jižních Čechách ubylo krádeží kovů i zákazníků sběren  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.