Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Na Hluboké přibývají aleje

Místo kácení, doporučovaného odborníky na dopravní bezpečnost, vysazuje město Hluboká nad Vltavou naopak další stromy kolem cest a stezek. Zatím poslední alej přibyla na jeho severozápadním okraji. Podle představitelů radnice jde o charakteristický prvek, který z jeho okolí nesmí mizet. Navíc se jim na výsadbu daří získávat peníze z Nadace ČEZ.

Staleté duby na hrázích okolních rybníků a aleje lemující původní silnice jsou podle hlubocké radnice pro jejich město naprosto typické. Jeho snahou je proto osadit stromy i okolí nově vznikajících cest. „Naši předkové velmi dobře věděli, co dělají, když kolem silnic sázeli stromy. My jen pokračujeme v tradici. I když samozřejmě bereme ohled na bezpečí, takže aleje vznikají tam, kde při nehodách neohrozí řidiče,“ popisuje trend Hluboké její starosta Tomáš Jirsa.

Předloni proto Hluboká vysadila listnaté stromy na kilometr a půl dlouhém úseku mezi městem a místní částí Munice. Další listnatou alej vysadili místní nyní kolem vycházkové cesty Rudolfův kout u nově vzniklé zástavby na okraji města. V obou případech na nová stromořadí získali peníze z Nadace ČEZ.

„Toto grantové řízení je zaměřeno jen a pouze na výsadbu alejí a patří mezi nejúspěšnější. Nejen, že je zaměřeno na životní prostředí, ale zároveň pomáhá uchovávat tradiční podobu krajiny, do které stromořadí historicky patří,“ vysvětlil při otevírání aleje Petr Šuleř z Jaderné elektrárny Temelín.

Hluboká nad Vltavou ale zároveň není posledním místem v jižních Čechách, které vysadilo novou alej. V grantových řízeních Nadace ČEZ uspěly další čtyři žádosti. Nových stromů se tak dočkají i lidé v Adamově, Chyškách, nebo Dobrohošti. 

Foto Petr Šuleř

Štítky Hluboká nad Vltavou, alej, ČEZ, strom, Tomáš Jirsa, Jaderná elektrárna Temelín, Munice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Hluboké přibývají aleje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.