Závažným problémem pro českobudějovickou čistírnu odpadních vod jsou tuky. A přestože jich v letošním roce přitekly na desítky tun, čekají v těchto dnech vodohospodáři další „příděl“. Jenže tuky do kanalizací nepatří. Naopak, komplikují vodohospodářům práci.
Potravinářské tuky a oleje z přípravy tradičních českých jídel, které lidé často vylévají do dřezů či toalet, mohou způsobit v kanalizačním systému závažné problémy. V Českých Budějovicích se tento problém týká především míst s velkou hustotou obyvatel.
„Po ochlazení tuků v kanalizaci vznikají hrudky, které se postupně nabalují a zachycují další nečistoty. Tím dochází k ucpávání kanalizace a k haváriím kanalizačních čerpacích stanic. Tuky se v kanalizaci také částečně rozkládají na mastné kyseliny, které pak následně zvyšují korozi stěn kanálů a potrubí,“ říká mluvčí společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.
Když dojde v kanalizaci ke smísení tuků a jiných nečistot, vytvářejí se tuhé nánosy, které brání volnému průtoku. Jejich likvidace je poté velmi nákladná. Jak v kanalizačním systému, tak v čistírně odpadních vod. „Odpovědné chování k životnímu prostředí je věcí nás všech. Věříme, že k osvětě v nakládání s odpady napomáhá i náš projekt Doodpadu. Pro představu, na čistírnu v Českých Budějovicích každoročně nateče více než sto tun tuků a olejů,“ přidává technický ředitel společnosti ČEVAK Jiří Lipold.
Projekt Doodpadu funguje už třetím rokem a upozorňuje na problematiku věcí a látek, které do kanalizace nepatří. Více informací naleznete na jeho webových stránkách.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.