Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lidé nad padesát let jsou na jihočeském trhu práce jednou z nejohroženějších skupin

V Jaderné elektrárně Temelín pracuje více než 300 lidí starších 50 let. Tvoří tak téměř 30 procent z celkového počtu 1140 zaměstnanců ČEZ v Temelíně. Přes 50 let je i téměř třetině zaměstnanců pivovaru Budvar. Padesátníci a starší jsou jinak na jihočeském trhu práce jednou z nejohroženějších skupin.

V Temelíně pracuje přes 300 lidí nad 50 let. Mnozí začali v Dukovanech a v 90. letech se přesunuli do Temelína. „V energetice nebo přímo v Temelíně působí řadu let a jsou nositeli cenných zkušeností," řekl mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Letos chce ČEZ přijmout do Temelína až 80 zaměstnanců, což souvisí s posílením kontrol dodavatelů a s generační obměnou. Šanci mají jak absolventi technických vysokých škol, tak odborníci s praxí. „Věk v žádném případě nehraje roli. Například loni ČEZ do Temelína přijal šest lidí starších 50 let. Vedle toho jsme posílili ještě o pět zkušených odborníků starších šedesáti let, kteří u nás v minulosti už působili," uvedl mluvčí. Pomoci má i nový náborový web, přes internetové stránky se v posledních letech do ČEZ přihlásila asi třetina přijatých pracovníků.

Padesátníkům a starším lidem pomáhá Úřad práce v jižních Čechách díky programu Aktivní politika zaměstnanosti (APZ). Loni takto podpořil 1038 lidí, o rok dříve 3151. „Rozdíl je daný tím, že v meziročním srovnání značně klesl počet evidovaných uchazečů o zaměstnání, tedy i lidí nad 50 let," vysvětlila mluvčí Úřadu práce České republiky Kateřina Beránková.

Z lidí, které APZ v kraji podpořil v roce 2015, tvořili starší 50 let 41,2 procenta, loni 38 procent. V APZ jde zejména o veřejně prospěšné práce, jako úklid veřejných prostranství, kdy úřad uzavírá dohody s obcemi nebo neziskovými organizacemi, a o společensky účelná pracovní místa. Problémem u padesátníků mohou být i mzdy.

Jan Švec z Krajského sdružení Odborového svazu Kovo Jihočeského kraje řekl, že minimální mzda 11 tisíc korun je podhodnocená, Češi za ni nejsou ochotni dělat. „Ve strojírenství pořád narůstá počet zakázek v takzvaných montovnách, kde nepotřebují kvalifikované pracovníky. U lidí nad 50 let je problém možná daný i zdravotním stavem, nestačí tempu. Zaměstnavatelé chtějí nové pružné zaměstnance ochotné k přesčasům. A je vidět, že si pořád mají z čeho vybírat, když poptávka po starých lidech není," podotkl Švec s tím, že někteří padesátníci raději odejdou do předčasného důchodu.

Pivovar Budějovický Budvar zaměstnává 173 lidí ve skupině nad 50 let, což je 26 procent jeho zaměstnanců. „Při náboru pracovníků vždy zohledňujeme vzdělání, odborné předpoklady, praxi, znalosti, zkušenosti a zdravotní způsobilost k výkonu dané pozice. Věk pro nás není v žádném případě rozhodovacím kritériem," uvedla vedoucí personálního oddělení Budvaru Monika Grešová.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, Budějovický Budvar, Temelín, Jan Švec, Úřad práce České republiky, Dukovany, Jihočeský kraj, Kateřina Beránková, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé nad padesát let jsou na jihočeském trhu práce jednou z nejohroženějších skupin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.