Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Vojáci odrazili útok nákladního auta i letadla na Jadernou elektrárnu Temelín

Čtyři dny cvičily dvě stovky vojáků, policistů a specialistů ČEZ ochranu Jaderné elektrárny Temelín proti teroristickému vzdušnému i pozemnímu útoku. Cvičení Safeguard Temelín 2017 vyvrcholilo dynamickými ukázkami, během kterých vojáci odvraceli simulovaný útok letadla a kamionu na jihočeskou jadernou elektrárnu.

Nákladní vozidlo se snaží prorazit zátarasy. Následuje střelba. Vojáky posiluje speciální policejní jednotka, která zajišťuje prostor kolem zastaveného auta, jehož posádka leží nehybně v kabině. Policejní pyrotechnik hledá a následně zajišťuje výbušninu, kterou před tím našel speciálně vycvičený pes. Taková byla ukázka reakce vojáků a policie při ochraně jihočeské elektrárny proti teroristickému útoku.

„Jednotka aktivní zálohy Krajského vojenského velitelství České Budějovice procvičovala způsob, jakým by mohla posílit ochranu Temelína a chránit jednu z hlavních příjezdových cest do jaderné elektrárny. Vojáci kontrolovali vozidla a propouštěli ta, která měla oprávnění vjezdu do jaderné elektrárny. Jejich úkolem bylo zamezit vjezdu nepovolaných osob, třeba teroristů, kteří by se snažili napadnou prostor elekrárny a způsobit tam nějakou škodu," řekl ředitel Krajského vojenského velitelství České Budějovice Alois Urban. Podle něj se námět cvičení zrodil pod vlivem útoku náklaďákem v Berlíně. „Měli jsme na takovou hrozbu reagovat. Vymyslel jsem si tři simulované teroristické útoky," dodal ředitel.

Na čtyřdenní cvičení se z Boletic k Temelínu přesunula osmdesátka vojáků z aktivní zálohy, která vybudovala dvě kontrolní stanoviště. Jedno u infocentra a druhé u čerpací stanice Hněvkovice.

„Jaderná elektrárna Temelín náleží k objektům důležitým pro obranu státu, což znamená, že v případě jejího ohrožení může vláda rozhodnout o aktivaci určených prvků Armády České republiky k zabezpečení ochrany a ostrahy. Každé cvičení, které prověřuje spektrum našich schopností, v tomto případě schopnost ubránit ohrožený objekt, je pro nás vždy přínosem. Při cvičení Safeguard je kladen důraz na společný výcvik a součinnostní vazby mezi profesionálními vojáky, příslušníky Aktivní zálohy, policisty a společností ČEZ,“ uvedl k účasti Armády České republiky a její Aktivní zálohy plukovník Petr Gajdoš, náčelník odboru obranných příprav sekce rozvoje a plánování schopností MO.

Důležitou ochranou proti nájezdu vozidla z hlavní silnice je umělé vyvýšení areálu elektrárny. To, ale i stálou přítomnost policie v jihočeské elektrárně, v minulosti ocenili i mezinárodní odborníci na fyzickou ochranu jaderných zařízení ze státních jaderných dozorů. „Jaderná elektrárna a její ochrana je jednou z hlavních priorit jihočeské policie. K tomuto úkolu přistupujeme velmi odpovědně a všechna realizovaná cvičení, včetně dnešního, jsou toho důkazem. Za policii se dnes cvičení účastnilo kolem dvou desítek policistů. Cvičili nejen policisté zapojeni do ukázek, ale také operační důstojníci, policisté speciální jednotky a pracovníci krizového řízení. Důležitá je i vzájemná komunikace a rozdělení úkolů,“ řekl policejní ředitel Luděk Procházka.

Temelín cvičí dvakrát ročně společně s policií, jednou měsíčně si řešení nestandardních situací trénuje sám. Cvičení reagují na aktuální hrozby a i námět cvičení Safeguard 2017 reagoval na to, co je v současné době ve světě hodně aktuální. V rámci elektrárny se do vojenského cvičení zapojila téměř stovka lidí. Zúčastnila se kompletní ostraha, byl svolán havarijní štáb. Na běžný provoz cvičení nemělo vliv. „Pokud by podobné nebezpečí hrozilo, tak hlavní ochrana by byla na státu, který k tomu má příslušné nástroje. Nicméně i my bychom posilovali svoji bezpečnost. V nejvážnějším případě bychom uzavřeli elektrárnu a v areálu by zůstalo pouze několik desítek lidí zajišťující provoz,“ uvedl ředitel Bezpečnosti elektráren ČEZ Roman Havlín. 

Od loňských teroristicých útoků v Bruselu je Jaderná elektrárna Temelín ve zvýšeném stupni ochrany, který znamená častější monitoring okolí a užší spolupráci s bezpečnostními složkami. „Jsme v prvním stupni ochrany z celkových čtyř stupňů. To představuje častější monitoring okolí, aktivaci dalších případných opatření a užší spolupráci s bezpečnostními složkami," upřesnil ředitel Jaderné elektrárny Temelín Bohdan Zronek. Ten si velmi pochvalovat profesionální spolupráci s policií i s armádou.

Ve speciálním bezpečnostním režimu byl také perimetr 25. protiletadlového pluku ze Strakonic, který byl ohraničen kilometr dlouhým žiletkovým plotem. Strakonický pluk si totiž k Temelínu přivezl zařízení pro odpalování raket, radar pro vyhledávání a zaměřování vzdušných cílů či komunikační systémy pro velení a řízení palby a vyzkoušel si zásah proti malému dopravnímu letadlu směřujícímu na elektrárnu.

„Naváděcí radiolokátor s tříčlennou obsluhou zjistí cíle na vzdálenost 65 kilometrů, dostřel raket je do 23 kilometrů, létají ve výšce od 25 metrů do 14 kilometrů. Rychlost střely je 700 metrů za vteřinu, váží 630 kilogramů. V případě národní zájmu jsme do 48 hodin nasazeni v místě a tady je to otázka několika minut, kdy jsme připraveni zasáhnout," řekl Lukáš Málek z protiletadlového pluku. Z něj přijelo na cvičení Safeguard Temelín 2017 čtyřicet vojáků, které posílilo třináct členů aktivních záloh. „Stálou hotovost drží pro Temelín stíhači z východočeské Čáslavi. Po startu letounů jsou tu řádově v minutách a jsou schopni zasáhnout i na dálku," řekl mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Jaderná elektrárna Temelín, jaderná elektrárna, elektrárna, policie, ČEZ, Temelín, České Budějovice, Armáda České republiky, Luděk Procházka, Safeguard

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Vojáci odrazili útok nákladního auta i letadla na Jadernou elektrárnu Temelín  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.