Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

České Budějovice se nebudou odvolávat v kauze Bitservis

Českobudějovický magistrát se neodvolá proti verdiktu soudu, podle kterého bývalá městská rada nemusí platit více než půl milionu korun za to, že podepsala smlouvu na zakázku IT služeb se společností Bitservis.

Za kontrakt z roku 2007 uložil antimonopolní úřad magistrátu pokutu 1,3 milionu korun, protože magistrát podle něj při uzavírání smlouvy pochybil. Na základě toho vedení města v roce 2015 zažalovalo bývalou radu v čele s tehdejším primátorem Jurajem Thomou o 514 680 korun.

„Šlo už o třetí soudní jednání v této věci a všechny rozsudky dopadly stejně. Rada města se proto rozhodla, že se nebude odvolávat a splní peněžité povinnosti města," řekl českobudějovický primátor Jiří Svoboda.

Kvůli pokutě od antimonopolního úřadu za smlouvu se společností Bitservis už soud projednával zvlášť žalobu na tehdejšího primátora Thomu a jeho bývalou náměstkyni Ivanu Popelovou. Po nich město žádalo, aby uhradili 414 tisíc korun. Soud však na konci ledna rozhodl, že Thoma a Popelová tuto částku platit nemusí.

Kvůli kontraktu s Bitservisem stál před soudem v další, tentokrát trestní kauze, i sám Thoma. Šlo o dodatek ke smlouvě z roku 2010, který podepsal bývalý primátor sám, aniž záležitost řešila rada. Za to čelil obžalobě ze zneužití pravomoci veřejné osoby. Českobudějovický krajský soud loni v lednu vyčíslil škodu za nevýhodný kontrakt na 12,5 milionu korun a poslal Thomu na pět let do vězení. Vrchní soud však v prosinci verdikt zrušil a bývalého primátora viny zprostil. Nejvyšší státní zástupce však kvůli tomu podal v únoru dovolání k Nejvyššímu soudu.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky České Budějovice, Juraj Thoma, rada, primátor, magistrát, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Jiří Svoboda, Nejvyšší soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice se nebudou odvolávat v kauze Bitservis  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.