Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ceny za prestižní stavby v Jihočeském kraji jsou rozdány. Kdo zvítězil?

Po dvou letech se opět sešli stavbaři a architekti, aby si vyslechli vyhlášení soutěže o nejprestižnější stavby Presta 2014 – 2016. Vyhlášení proběhlo v budějckém hotelu Clarion. Do soutěže bylo přihlášeno celkem 45 staveb, které soutěžily o prvenství v celkem šesti kategoriích.

Stavby hodnotila jedenáctičlenná odborná porota složená ze zástupců oblastní pobočky Českého svazu stavebních inženýrů, České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jihočeského kraje.

Stavby byly rozřazeny do šesti kategorií: Občanské a průmyslové stavby – novostavby, Občanské a průmyslové stavby – rekonstrukce, Rodinné domy a bytové stavby, Vodohospodářské a ekologické stavby, Dopravní a ostatní inženýrské stavby a Veřejná prostranství a stavby pro volnočasové aktivity.

 „Práce poroty je vždy komplikovaná a složitá. Je to jako u rozhodčích ve sportu – někdy se to povede, jindy ne. Hodně nám ale při hodnocení pomohlo rozřazení do kategorií. Hodnocení mělo dvě části, technické hodnocení v přihláškách a poté porota navštívila všechny stavby osobně,“ vysvětluje předseda odborné poroty František Hladík.

Jak tedy vše dopadlo?

V kategorii Občanské a průmyslové stavby – novostavby ohodnotila porota jako nejlepší novou administrativní budovu a ředitelství Lesy České republiky na Dobré Vodě u Českých Budějovic. Porotu zaujal především celkový velmi silný dojem, použité materiály, stavební detaily a působivý průhled z vstupní haly přes prosklenou zasedací místnost a krajinu za objektem.

Kategorii Občanské a průmyslové stavby – rekonstrukce pak ovládla revitalizace areálu klášterů Český Krumlov. Porota ocenila úspěšnou rehabilitaci historických objektů pro výstavní a muzeální expozice. Odhalení a zpřístupnění dříve nedostupných prostor a využití materiálů vycházejících z původní historické koncepce. Tato stavba navíc získala cenu Inspira, udělovanou hejtmanem.

Mezi rodinnými domy a bytovými stavbami pak vynikla Rezidednce u Kaplička a to především za vynikající dojem celého komplexu, který je navíc funkční a nadstandardně vybavený.

V kategorii Vodohospodářské a ekonomické stavby pak zvítězil projekt rekonstrukce jezu Čejna na Nežárce v Jarošově nad Nežárkou.

Mezi Dopravními a ostatními inženýrskými stavbami pak vynikl nový kruhový objezd v Novém Roudném.

V poslední kategorii Veřejná prostranství a stavby pro volnočasové aktivity si získal prvenství projekt obnovy sportovně-rekreačního areálu pod stadionem Míru v Táboře. Porota ocenila především to, že tato atraktivní lokalita byla komplexně obnovena a přivedena zpět k životu.

V rámci Presta 2014 – 2016 proběhla i studentská soutěž, do které se mohli zapojit studenti jak středních, tak vysokých stavebních škol. Ve středoškolské kategorii zvítězil Tomáš Urban ze Střední průmyslové školy strojní a stavební v Táboře s projektem „Moderní rodinný dům“. V kategorii vysokoškoláků se pak nejlépe vedlo projektu polyfunkčního domu v ulici Fráni Šrámka v Českých Budějovicích, který měl na svědomí Vojtěch Zmek z VŠTE. „Soutěž ukázala vzrůstající úroveň stavební škol. Prezentace prací měla vzrůstající úroveň,“ uvedl na vyhlášení předseda poroty pro studentské projekty Michal Skalík

„Jsme rádi, že je tato soutěžní přehlídka stále atraktivní. V tomto ročníku bylo přihlášeno 45 staveb, čímž jsme se za všechny ročníky dostali na číslo 558 hodnocených staveb za všechny ročníky. Porota byla letos potěšena stoupající kvalitou staveb a konkurence byla opravdu veliká. Nebylo lehké vybírat,“ uvedla na závěr slavnostního vyhlášení ředitelka soutěže Alena Korešová.

Autoři | Foto Přemysl Fejfar

Štítky soutěž, Jihočeský kraj, projekt, rekonstrukce, Český svaz stavebních inženýrů, František Hladík, Fráňa Šrámek, Tomáš Urban, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny za prestižní stavby v Jihočeském kraji jsou rozdány. Kdo zvítězil?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.