Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Konference v Českých Budějovicích připomíná společnost sedmdesátých let

Sedmdesátá léta minulého století připomíná vědecká konference věnovaná dějinám Československa, kterou ještě dnes hostí České Budějovice.

Konference se zabývá se obdobím let 1972 až 1977 a věnuje se mimo jiné postavení církve, kultury, vědy nebo sportu v této éře. Konferenci pořádají Ústav pro studium totalitních režimů, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích a Státní okresní archiv České Budějovice.

„Cílem je vybrat určité časové období a ukázat jej ze všech stránek. Čili věnujeme se ekonomice, hospodářství, politické situaci, ideologii, nebo politickým represím," řekl jeden z organizátorů Libor Svoboda.

Podle něj sedmdesátá léta neznamenají vzdálenou historii, ale přesto se o této éře málo ví. Svoboda dodal, že společnost například generovala naprosto nevýrazné a svým způsobem výrazně nekvalitní elity. „Bylo to trapné, upatlané a umaštěné období. K moci se dostal průměr a spíše až podprůměr a ten úpadek je vidět ve všech sférách," uvedl Svoboda.

Konference se zaměřuje na období ohraničené končícími čistkami v komunistické straně z let 1969 až 1971 až do doby vzniku Charty 77. Pro generace, které to nezažily, je dnes tato éra těžko pochopitelná. „Když přednáším pro základní nebo střední školy, tak pro ty děti je to pravěk. To řadí asi někam vedle dinosaurů. Ale důležité je, jak se o tom období baví rodiny těch dětí. Jak to vnímají rodiče, babičky, dědečci," podotkl další z organizátorů Jiří Petráš.

Podle něj ve společnosti navíc stále přetrvává jistý fenomén ze sedmdesátých let. Tím je určitá jistota, kterou lidé měli v podobě zaměstnání, bydlení, bezplatné a dostupné lékařské péče. „Pokud mluvíte s pamětníky, tak vás napadá, co je důležitější? Buď svoboda pohybu, ekonomická, politická a společenská anebo spíš ta svoboda těch jistot?" dodal Petráš.

Foto Bramberka Nová | Zdroj ČTK

Štítky České Budějovice, Libor Svoboda, Československo, Ústav pro studium totalitních režimů, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konference v Českých Budějovicích připomíná společnost sedmdesátých let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.