Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Ve Strakonicích se zřítilo letadlo. Naštěstí jen na oko

Malé letadlo Cessna brázdí nebe nad Strakonickem. Ale poklidný let se náhle mění v drama, letadlo má technické problémy. Vynechává mu motor a jeho pilot hlásí věži stav nouze. Jeden parašutista z letadla na lesy mezi Pracejovicemi a Sousedovicemi vyskakuje. Zbývající členové posádky včetně pilota už to ale nestačí. Letadlo nekontrolovaně padá k zemi na strakonickou letištní plochu. Ozve se rána a z letadla šlehají plameny. Letadlo hoří. Z jeho trosek je teď potřeba všechny zachránit.

Tahle scéna jako z akčního filmu byla naštěstí jen na oko. Prověřila připravenost všech složek Integrovaného záchranného systému, včetně lidí z letiště. Taktického cvičení na strakonickém letišti s názvem Letadlo 2017 se zapojilo téměř sedm desítek hasičů, záchranářů, policistů a pracovníků letiště.

„Plán cvičení, které proběhlo na strakonickém letišti a lesích u Pracejovic, předpokládal technickou závadu na malém letadle Cessna. Letadlo ohlásilo z důvodu nepravidelného chodu motoru stav nouze. Dalším předpokladem cvičení bylo vysazení jednoho parašutisty, který skončil v lesích mezi Pracejovicemi a Sousedovicemi. Ostatní dva parašutisté již výsadek nestihli a v letadle včetně pilota zůstali. Letadlo po dopadu na plochu letiště začalo hořet,“ zopakovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů námět cvičení, který byl nahlášen na tísňovou linku 112 a na základě kterého odstartovaly záchranné práce.

Velitel zásahu vzhledem k rozsahu události rozdělil místo zásahu na tři sektory: sektor vyhledání, vyproštění a záchrany osob z havarovaného letadla se současnou likvidací požáru, sektor zdravotnické pomoci s poskytnutím přednemocniční neodkladné péče a sektor pátrání po pohřešovaném parašutistovi. Velitelé jednotlivých sektorů pak spolupracovali ve zřízeném štábu šéfa celého zásahu.

„Do cvičení se zapojily všechny složky integrovaného záchranného systému, více než 20 profesionálních a dobrovolných hasičů, a to ze stanice Strakonice a ze Sborů dobrovolných hasičů Štěkeň a Strakonice, dále osádky Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, hlídky Policie České republiky, Městská policie Strakonice a samozřejmě pracovníci Aeroklubu Strakonice,“ upřesnila mluvčí.

Štítky letadlo, záchrana, hasič, policie, parašutista, oheň, záchranář, pilot, cvičení, Strakonice, les, letiště, Pracejovice, Cessna, sbor dobrovolných hasičů, Policie České republiky, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Ve Strakonicích se zřítilo letadlo. Naštěstí jen na oko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.