Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Odložili zbraně a postavili se k plotně. Vojáci ze Strakonic soutěžili ve vaření

Na jeden den změnili povolání. Posádka 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích uspořádala tento týden kuchařskou soutěž. Síly změřili nejenom vojenští kuchaři, ale i jejich velitelé.

Úkol byl jasný: připravit k obědu vepřové maso s cibulí na černém pivu, přílohou byly brambory. Vařečky si do ruky vzali velitel praporu podpory podplukovník Pavel Hanus, jeho zástupce major Pavel Dostal a náčelník štábu major Milan Kraus. „Když vařím, tak zpravidla jen pro sebe. Mám rád jednoduchá jídla – například steak, trošku podusit, přidat papriku, pepř, osolit. Mně to stačí, ale zbytku rodiny to moc nechutná,“ prozradil se smíchem Dostal. 

Se svými kolegy bojoval proti dalším třem týmům kuchařů. „Vařit dobré jídlo každý den je samozřejmě mnohem větší umění než jednou na zkoušku. Kuchaři mají mé uznání,“ konstatoval Dostal. „Slýcháváme od nich, že jich je málo, jsou hodně pracovně vytížení a podobně. Vyzkoušíme si tak jejich práci na vlastní kůži,“ přidal podplukovník Hanus. 

Vojáci měli ztížené podmínky tím, že jídlo připravovali v pojízdné vojenské polní kuchyni POKA. „Potřebovali jsme prověřit funkčnost našich polních kuchyní před výjezdem na cvičení, které nás čeká v červenci. Zvolili jsme trochu zábavnější formu,“ doplnil podplukovník Jaroslav Daverný. „Podobné odlehčení by čas od času mělo být součástí každé práce s lidmi,“ dodal náčelník štábu strakonického pluku. Sám kulinářskou soutěž vymyslel. 

Do soutěže se zapojila i zkušená rotná kuchařka Jana Marcinková, která vojákům vaří již třináctým rokem. „Mám dva syny a synovce, takže vařím neustále. Řízky, bramborový či segedínský guláš, omáčky,“ vyjmenovala jídla, jež mají její kluci rádi. „Vaření nebo pečení, pořád mě to baví,“ uzavřela Marcinková.

Foto Jana Samcová

Štítky Strakonice, soutěž, jídlo, Pavel Dostál, Pavel Hanus, Milan Kraus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odložili zbraně a postavili se k plotně. Vojáci ze Strakonic soutěžili ve vaření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.